Манастир Нова Грачаница (Чикаго)

0
5038
Прегледа
nova gracanica u cikagu

Манастир Нова Грачаница је српски православни манастир који се налази у предграђу Чикага. Направљен је као реплика истоименог манастира са Косова и Метохије и посвећен је „Покрову Пресвете Богородице“. Манастир припада новограчаничко-средњозападноамеричкој епархији и њено је седиште.

Саграђен је на земљишту коју је Српска асоцијација Пресвете Богородице купила 1977. године. Нова црква Грачаница и главна зграда на њеној основи завршена је и освећена 1984. године.

manastir nova gracanica

То је архитектонска реплика оригиналне Грачанице на Косову која се налази на Унесковој листи светске баштине, али изграђена у скали осамнаест посто већа од оригиналне. Нова Грачаница има детаље као што су ручно изрезана дрвена улазна врата која приказују двадесет три манастира и цркава из различитих крајева Србије.

ikonopis manastira nova gracanica

1995. године Теодор Јуревић пољско-амерички сликар икона је  ангажован да ослика комплетан манастир. Осликавање Нове Грачанице је завршено након три године. Отац Теодор је један од најбољих иконописаца у Америци данас.

manastir nova gracanica u americi

Сваке године током јула у манастиру се одржава камп за децу од 6 до 18 година. Деца бораве у половини манастирског конака одређеној за камп. Манастирска атмосфера је повољна за многе активности током кампа укључујући верске, културне, социјалне, спортске и др.

Веб сајт: newgracanica.com

Локација Нове Грачанице на мапи

Фотографије преузете са сајта: mapio.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here