Манастир Острог

0
3941
Прегледа
manastir ostrog

Манастир Острог је манастир Српске православне цркве смештен уз саму литицу на планини Острошка греда. Посвећен је Светом Василију Острошком, свецу који је и ктитор овог манастира. Географски манастир се налази на подручју Бјелопавловића које припада општини Даниловград у Црној Гори. Састоји се од Горњег и Доњег манастира.

Манастир Острог

Историја манастира Острог

Манастир Острог у 17. веку од стране херцеговачког митрополита Василија који је касније канонизиован. Само име „Острог“ потиче од старијег облика српске речи „оштар, оштри“ – „остр, остри“.

Најстарији помен „Острога, близу Оногошта, у Горњој Зети“, налазе се у повељама напуљског краља Алфонса Петог из 1444. и 1454. године, као и код Дубровчанина Мавра Орбина, у делу „Краљевство Словена“ из 1601. године. Овај податак говори да је манастир постојао и пре изградње од стране Светог Василија Острошког.

Верује се да је саграђен још у давнијим временима, која су претходила кнезу Властимиру и сину му Будимиру (Мутимиру), под којим су Преподобни Кирило и Методије и њихови ученици крстили Србе око 859. године. За време Властимировића, касније Немањића, па, потом, и Балшића Острог-град у „горњо-зетској“ крајини 14. века, наставио је да живи у функцији пограничног утврђења све док није струшен од стране Турака.

Два века касније у испосничким пећинама Преподобног Исаије од Оногошта озидана је црква Часног крста а у међувремену је обновљена и стара пећинска црквица Вавењеда Пресвете Богородице. Доласком Светог Василија који је обилазио места погодна за испоснички живот и тражио своје ново митрополитско седиште изабрао је ове тешко приступачне испоснице за изградњу будућег манастира. Ово ће касније бити део Горњег манастира.

freska u steni kod manastira Ostrog - Sveti Isaije-min
Фреска у стени Свети Исаије

Језгро Доњег манастира је створено захваљујући Светом Василију.  Откупљујући земљу од сељака побринуо се да житељи манастира имају изворе хране и приходе. Владика је уједно подигао један конак за млађе калуђере. Црква Свете Тројице која се налази у средишту Доњег манастирског комплекса, задужбина је  архимандрита Јосифа Павићевића из 1824. године. Подигнута је по благослову тадашњег Митрополита Црне Горе, Петра I Петровића Његоша и уз велику помоћ парохијана Бјелопавловића и Пјешиваца.

Манастир Острог данас спада у најпосећеније манастире у југоисточној Европи и у њега долазе верници свих религија из разних крајева света.

Веб сајт: manastirostrog.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here