Манастир Пирковац и чудотворна вода

2
4181
Прегледа
manastir Pirkovac
Манастир Пирковац - фото www.juznevesti.com

Манастир Пирковац је манастир Епархије нишке, Српске православне цркве. Налази се у општини Сврљиг у атару села Пирковац. Један је од ретких манастира који је посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Данас се манастир налази под заштитом државе као културно добро од великог значаја.

Историја манастира Пирковац

Манастир Пирковац је саграђен у 14. веку. Саграђен је у атару села Рашинац које одавно не постоји. Према једног легенди манастир Пирковац је изградио Свети Сава, а према другој ктитори овог манастира су браћа Вуја и Груја из Рудника код Милановца који су манастир саградили на месту њиховог сусрета.

У њему су лета проводили краљеви, лек проналазили болесни, а до пре само неку годину био је дом вуковима и лисицама.

Манастир је неколико пута страдао, а као године обнове помињу се 1518, 1857, 1863, 1890. и 1896. година. У обнови из 1863. године, порушен је западни зид храма ради проширења, а стари камени иконостас је замењен дрвеним.

Тек 2002. године овај напуштени манастир је оживео захваљујући игуману Варнави Николићу из Ирига.

Све захваљујући прилозима манастир је из године у годину развијао иако сва села око овог манастира полако замиру.

Izvor-svete-petke-pirkovac
Лековити извор – фото www.juznevesti.com

Извор лековите воде код манастира Пирковац

Испод олтара саме цркве налази се бунар, а испод манастира извор Свете Петке за који кажу да је лековит и да исцељује. Према речима игумана Варнаве вода је испитивана и доказано је да има лековита својства.

Вода са овог извора регулише крвни притисак, добра је за нервни систем, алергије, а употребљавају је чак и они неверујући. Интересантно је да се вода са овог извора никад не замути, а многи од верника је освештену чувају у кући.

Локација манастира Пирковац

2 КОМЕНТАРА

    • Ви сте закаснили на Литургиjу.Нakoн службe смo сви oтишли на послужењe у koнakу изa црkвe.Свакако би вас примили дa сте мало сачekaли.Свako дoбрo oд Гoспoдa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here