Манастир Преображење код Овчар Бање

0
5015
Прегледа
manastir preobrazenje na ovcaru
Manastir Preobraženje - Foto: Vikipedija

Манастир Преображење се налази у подножју планине Овчар сад десне стране Западне Мораве. Манастир је смештен у непосредној близини Овчар Бање. Манастир припада Епархији жичкој.

Историја манастира Преображење на Овчару

Прво помињање овог манастира у писаним изворима датира из 1525. године. Записи у књигама говоре о томе да је постојао организовани преписивачки рад у издвојеној монашкој заједници. Јеромах Данил је 1579. године написао један октоих. Неколико деценија касније, 1636. године, монах Кириак је преписао “Поученије евангелско”. Многе књиге из манастира су биле узимане и ношене у друге манастире.

Стари манастир је дуго био пуст све до његове обнове 1811. године када га је обновио Епископ Никофор. Манастир је посећивао Јоаким Вујић и Вук Караџић док је у њему био калуђер Исаија, који је за свог живота већ био поштован као светац. Већ неколико година касније манастир је поново запустео.

Услед изградње путничке пруге Чачак – Ужице, манастир је, уз одобрење владике жичког Саве, порушен 1911. године. И данас у селима која су окруживала овај манастир чују приче о трагичним судбинама свих радника, па и главног инжењера, који су учествовали у његовом рушењу.

manastir preobrazenje na ovcaru
Manastir Preobraženje – Foto: Vikipedija

Изградња новог манастира Преображење

Епископ Николај Велимировић који је својим личним залагањем и ангажовањем сопствене личности и ауторитета 1938. године донео одлуку и одредио нову локацију за изградњу новог манастира, односно Новог Преображења. Николај је желео да нови манастир подсећа на манастир из Охрида. Изградњу новог манастира највећим делом су финансирали верници. Велики допринос дао је Миливоје Јоксимовић из Београда . Радови су завршени 1940. године. Шездесетих година у овом манастиру је постојала школа за монахе која је касније премештена у манастир Острог.

Вековима, од својих најранијих почетака па све до данашњих дана, у народу се одржала вера и сазнање у исцелитељску моћ овог манастира. Сама чињеница да је манастир из објективних разлога променио своје станиште ни у најмањем проценту није умањила његову духовност и религиозност.

Локација манастира Преображење

Манастир се налази у живописном пределу Овчарско-кабларске клисуре. Овај крај је познат и као „мала Света гора“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here