Манастир Рукумија

0
4542
Прегледа
manastir-rukumija.jpg
Foto: fairplaybg.wordpress.com

Манастир Рукумија се налази недалеко од Пожаревца у селу Брадарац. Припада Епархији браничевској.

Историја манастира Рукумија

О настанку манастира нема пуно података. У повељи кнеза Лазара из 1376. године помиње се село Рукумија али не и манастир тако да се верује да је настао касније или је у то време у селу постојала само парохијска црква.

Сматра се да је саграђен најкасније крајем 14. века. У то време се помиње да је игуман манастира био Свети Мартирије Синајит.

Међутим у историјски документима, на овом простору први пут се помиње манастир тек у последњој четвртини 16. века.

Тада га турски порезници бележе као манастир Врлиште или Варлиште. У њему је тада живео само игуман, а порез на приход манастира износио је тек 300 акчи. Будући да у овој околини досад нису нађени никакви трагови неког другог манастира, с великом вероватноћом можемо закључити да је реч о Рукумији.

Манастир је доцније променио име Врлиште у Рукумија (Рукомија), по селу у чијем је атару био. За време Првог српског устанка манастир је уништен од стране Турака и од тада остаје угашен.

Данашњу цркву, на истом месту али пространију, сазидао је кнез Милош 1825. године. Зато Јоаким Вујић који је наредне године посетио Рукумију пише:

Основатељ овог манастира јест Јего Књажеско Сијатељство, Г. Милош, који га је сопственим трошком дао созидати“.

Како се заборавило коме је претходна црква била посвећена, тако је нова посвећена светом оцу Николају. Од 1953. године Рукумија је постала женски манастир. За игуманију је тада постављена мати Ангелина Илић која је много допринела у напретку ове светиње.

Sveta-Jelica
Фреска у манастиру – детаљ о предању настанка манастира – фото: manastirrukumija.net

Легенда о настанку манастира Рукумија

Народна предања везана за овај манастир се повезују са народном песмом „Бог ником дужан не остаје“. Према овој песми властелини Павле и Радул Радић су 1375. године мученички усмртили своју сестру Јелицу, везавши је коњима за репове и разапевши на четири стране. Љубоморна Павлова жена неправедно је оптужила своју заову Јелицу за убиство њеног детета. Према предању на месту где је пало њено тело, браћа су у знак покајања подигла манастир Заову, где је пала брада саграђен је манастир Брадача, на месту где су пале очи подигнут је Сестрољин, а тамо где је пала рука изграђена је Рукумија.

Веб сајт: manastirrukumija.net 

Локација манастир Рукумија

Смештен је на путу Пожаревац – Костолац. Одаљен је од Пожаревца неких десетак километара. Недалеко од овог манастира се налази и археолошко налазиште Виминацијум.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here