Манастир Сочаница и тајна пећина

0
8185
Прегледа
manastir socanica

Манастир Сочаница се налази 3,5 километара од истоименог села у општини Лепосавић, на северу Косова и Метохије. Припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве.

Манастир је оживео 2002. године када се око манастирске цркве настанило братство, које је због напада албанских екстремиста, напустило манастир Зочиште код Ораховца.

konak monaha manastira socanica
Конак монаха манастира Сочаница

На основу једне надгробне плоче пронађене око саме цркве, зна се да је црква била активна 1643. године. У повељи светог Краља Милутина из 1314. године о оснивању манастира Бањска, манастир Сочаница се помиње и као Селчаница.

Зидање садашњег храма требало би довести у везу са зидањем цркве у Земаници, коју су градили мајстори Цинцари. Они су, наиме, након зидања земаничке цркве 1861. године, посвећене Светом Николи, дошли наредне године у Сочаницу да зидају садашњу цркву.

Садашња црква посвећена Усековању главе Светог Јована Крститеља саграђена је 1862. године на темељима порушене цркве, посвећене Ваведењу Пресвете Богородице. За Ваведењску цркву се не зна у ком периоду је подигнута ни када су је Турци порушили. Оно што је очигледно јесте да се верни народ у великом броју у Сочаници и данас окупља на празник Ваведења.

manastir socanica kod leposavica

Оно што је специфично за ову цркву, јесте да се олтар налази у стени, а у самом олтару постоји отвор, у поду , који води ка подземним ходницима. Стручњаци предпостављају да подземни тунели потичу из 2 или 3. века када су се први хришћани крили у катакомбама.

prolaz u pecinju manastira socanica
Пролаз у пећину

Свакодневно у манастир пристижу верници, исцељени не само из Сочанице, Лепосавића или са севера Косова, већ и са целе територије јужне покрајине, преваљајући и ризичне деонице пута.

Као метох манастира Сочанице обновљен је и манастир Свете Петке у месту Улије код Церањске реке.

Веб сајт: manastirsocanica.com

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here