Манастир Средиште

0
5539
Прегледа
manastir srediste kod Vrsca

Манастир Средиште се налази у селу Мало Средиште недалеко од Вршца. Припада банатској епархији Српске православне цркве.

Историја манастира Средиште

У прошлости манастир је био познат под другим именом, тачније као манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила. Подигао га је Деспот Јован Бранковић крајем 15. века. У време подизања Средишта, деспот Јован обнавља и манастир Месић.

Manastir_Srediste

Манастир је пострадао 1716. године, када су га Турци спалили. Претпоставља се да је средиштански живопис и иконостас обновљен средином осамнаестог века.

Срби су се окупљали око манастира све до 1777. године када је угашен законом о црквеним реформама, који је спровела Марија Терезија. Принудним одласком монаха манастирски храм су користили становници Манастирског Прњавора као парохијски до 1788. године, када је упадом Турака опљачкан и запаљен.

konak manastira Srediste
Конак манастира

Подизање новог манастира Средиште отпочело је 1995. године, за време Епископа банатског Хризостома (Столића). За подизање манастира, изабрано је место удаљено 500 метара од локације старог манастира, на падини крај пута који води на Гудурички врх, највећу планину у Војводини,  на месту са којег се пружа поглед поглед на српски и румунски део Баната, над лековитим извором, подигнута је прва грађевина – црквица, која је посвећена Премудрости Божијој – Преполовљењу Педесетице.

Црква је озидана опеком у моравском стилу. Владичанска кућа саграђена је 1997. на највишој тачки манастирског поседа, а градња манастирског конака почела је 1998. Параклис посвећен Св. Архангелу Михаилу – Чуду у Хони, подигнут је на последњем спрату конака и неодољиво подсећа на светогорски распоред светилишта у манастирским конацима.

cudotvorna ikona presvete bogorodice trojerucice
Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице

Од инвентара старог манастира сачувано је: иконе Христа и Богородице са иконостаса; руски Псалтир из 18. века и Четворојеванђеље (илуминирано) из средине 16. века.

Светињу украшава једноставан иконостас са ненаметљивим дуборезом. Параклис је делимично осликао Ненад Грастић 2003. године. То је његово прво ликовно дело у домену фреско сликарства. Потом је у горњој зони опричана бојом светиња којој је овај манастир посвећен – Чудотворна Икона Пресвете Богородице Тројеручице.

Манастир је данас општежитељни мушки манастир са неколико монаха.

Локација манастира Средиште

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here