Манастир Стањевићи

0
3047
Прегледа
manastir Stanjevici

Манастир Стањевићи се налази у селу Побори у општини Будва. Смештен је на планини Ловћен на надморској висини од 600 метара. Припада Митрополији црногорско-приморској.

Историја манастира Стањевићи

Верује се да је саграђен 1338 године а као градитељ односно ктитор овог манастира помиње се војвода Никола Стањевић.

Никола Стањевић је био великаш из доба владавине цара Душана и војвода за време владавине цара Уроша. Стањевић је носио титулу великог војводе која је заузимала високо место у хијерархији титула средњовековне Србије и био је један од најважнијих људи Србије у средњем веку.

Недалеко од манастира војвода Ђурађ Ћурашевић Црнојевић, деда Ивана Црнојевића, подигао је тврђаву Ђурђевац дворац на брду Ђурђевцу, војно утврђење са храмом посвећеном Светом Георгију.

Током турских напада, владика Данило је прешао у манастир Стањевиће и ту саградио храм који је посветио Светој Тројици. Овај храм постоји и данас. У овој светињи се и упокојио митрополит Данило 1735. године. Ту је почивао до 1856. године када je трудом књаза Данила пренесен на Цетиње. Данас му је гроб на Орловом кршу, брду изнад Цетињског манастира.

У овом манастиру је отворена свештеничка школа коју је похађао Свети Петар Цетињски. Школа је отворена 1780. године.

1839. године манастир Стањевићи је уступљен Аустрији и од тада почиње процес њиховог руинирања.

1994. године започета је обнова манастирског комплекса. Обнову је, благословом Митрополита црногорско-приморског, Амфилохија, започео јеромонах Димитрије (Благојевић), а наставио јеромонах Јефрем (Дабановић) послије упокојења оца Димитрија 2004. године.

Веб адреса: Фејсбук страница манастира Стањевићи

Локација манастира Стањевићи

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here