Манастир Стрмац (општина Брус)

0
3314
Прегледа
manastir_Strmac
Манастир Стрмац - фото: Мирољуб Костић

Манастир Стрмац припада Крушевачкој епархији. Налази се у селу Батоте, удаљен 40 километара од Крушевца према Брусу. Манастир је од регионалног пута удаљен 6 км.

Историја манастира Стрмац

Подигнут на темељима старог манастира који датира из 1313. године, који је срушен за време Турака. Три века касније, тачније 1680. године подигнута црква посвећена Св. Јоакиму и Ани.

Предање о манастиру Стрмац

Манастир је по предању, откривен тако што је један дечак, који је боловао од губе (лепре), заспао под једном зовом, и у сну му се јавило да лежи на светом месту. Када се пробудио, видео је да је сав очишћен од болести своје, само му је на левој руци остао ожиљак да сведочи да је некад имао губу. Отишавши својој кући, у село Шошиће и све испричавши својим родитељима и мештанима, они сами кренуше да откопавају и налазе темеље цркве. Ктитор цркве није познат али је сигурно народна задужбина. Сама црква је приземна грађевина – брвнара.

strmac_manastir

Манастир је познат као целебни и доста људи долази недељом и празницима да им се чита молитва за здравље. Брачни парови који немају деце долазе у Манастир, где им се даје грожђе са лозе Св. Симеона из Манастира Хиландар. Стрмац је једно време био испосница манастира Студенице а повезује их иста слава – Мала Госпојина и Св. Јоаким и Ана коју манастир Стрмац слави. Од 1949. године, манастир Стрмац је мушки.

Локација манастира Стрмац

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here