Манастир Свети Сисоје (Сисојевац)

0
6172
Прегледа
manastir sisojevac

Манастир Сисојевац, са црквом Светог Преображења, налази се поред реке Црнице, у селу Сисевцу (општина Параћин), 12 км југоисточно од Раванице. Манастир припада Браничевској епарихији.

Историја манастира Свети Сисоје

Претпоставља се да је саграђен осамдесетих година 14 века. Ктитор манастира се први пут помиње у повељи кнегиње Милице из 1398. године, којом Милица дарује монаху Сисоју Синаиту земљишни посед у околини Параћинског брода. По овом монаху манастир је и касније добио име.

sveti sisoje
фреска Свети Сисоје

Монах Сисоје је сахрањен у цркви, а његов лик је слабо сачуван на фресци на којој је приказан са моделом цркве у рукама.

По свом облику црква припада споменицима моравске школе, али без моравских украса на фасадама. Фреско-сликарство у цркви је само делимично сачувано. Настало је после 1402. године, а боље сачуване сцене и фигуре указују на сличност са раваничким фрескама.

manastir sisojevac kod paracina

Народно предање о манастиру Сисојевац

По народном предању Турци су, на Ђурђевдан, не зна се тачно које године, изненада напали народ окупљен код цркве. Девојке су, спасавајући свој образ, скакале у реку повлачећи са собом и своје нападаче. Од тада је река прозвана Црница. До данас је код околног народа сачуван је обичај да се на Велики Петак и петак пред Ђурђевдан, дође у цркву и запали свећа за те мученике. Крајем XVII века манастир је запустео, јер га патријарх Арсеније IV Чарнојевић помиње 1679. године као метох раванички.

sisojevac
Поглед на манастирски комплекс

Први покушај обнове манастира, учињен је 1931. године од стране Владимира Р. Петковича а финансирана од стране Моравске бановине. Посао је био мукотрпан, јер је манастирска порта служила као гробље рударима из Сисевачког рудника угља. Садашња порта и простор око цркве састављени су откупом околног земљишта, удруженим средствима манастира Раванице, Републичког завода за заштиту споменика културе, СО Параћин и Ћуприје.

Манастир Светог Сисоја је у потпуности обновљен у периоду од 1972. до 1978. године средствима Републичког завода за заштиту споменика културе.

Године 1985. Сисојевац је проглашен метохом манастира Раванице, који о њему води бригу.  Данас се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја.

Веб адреса: манастирсветисисоје.срб
Фејсбук страница Фејсбук страница манастира

Локација манастира Сисојевац

Манастир се налази недалеко од неколико већих градова у Шумадији. У близини манастира Сисојевац се налази Јагодина, Ћуприја, Параћин и Деспотовац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here