Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu (Kumanovo)

0
7758
Pregleda
Manastir Svetog Djordja u Starom Nagoricanu

Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu je srpski srednjovekovni pravoslavni manastir koji se nalazi u selu Staro Nagoričane, 13 kilometara istočno od Kumanova. Ovaj manastir je zadužbina srpskog kralja Milutina.

Prema natpisu urezanom u kamenu gredu iznad otvora zapadnog portala, crkvu Svetog Đorđa je sagradio kralj Milutin 1312/13. godine na temeljima starije crkve. U ovom manastiru se Stefan Dečanski 1330. godine, pred čuvenu pobedonosnu bitku kod Velbužda sa bugarskim carem Mihailom Šišmanom, molio pred ikonom Svetog Đorđa.

Crkva u Starom Nagoricane

Bugari su 1917. godine oko crkve i unutar nje kopali do dva metra dubine, tražeći grob cara Mihaila Šišmana, koji je poginuo u bici kod Velbužda 1330. godine.

Dugo je ovaj manastir bio u lošem stanju. Tek je 1932 godine obnovljen na zahtev mitropolita skopskog Varnave, budućeg patrijarha. Freskopisi crkve Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu je delo vrhunskih srednjovekovnih slikara Mihajla i Eutihija. Smatraju se jednim od najlepših i najvrednijih u pravoslavnim hramovima na Balkanu.

I danas je ova crkva ugrožena i u nju samo po potrebi dolazi sveštenik Makedonske pravoslavne crkve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here