Манастир Светог Козме и Дамјана (Плеш)

0
4591
Прегледа
manstir-u-plesu.jpg
Foto: jobsstatus.com

Манастир Светог Козма и Дамјана налази се у горњем току Расине  поред села Плеш. Од општине Александровац удаљен је 15 километара. Припада  Епархији крушевачкој.  Манастирски комплекс се састоји од  садашње цркве и конака.

manastir-svetih-vraceva-kozma- i- damajana.jpg
Manastir Svetih Vraceva Kozma i Damjan Foto: jobsstatus.com

Манастир је  релативно млад, изградња је  почела од 1996 до 2003 године, када је ова светиња освештана. Према предању, данашња црква је саграђена на темељима из периода Немањића, сматра се, да је чак из 15. века.

Историја старе богомоље

Предање каже да је манастир  Светих Козма и Дамјана саграђена 1420. године. За његову изградњу везује се за Радича Поступовича, владара који је саградио средњовековни град – тврђава Козник. Манастир је опустео након 1901. године када је захватила велика поплава која оштетила цео манастирски комплекс (цркву, помоћне објекте и конаке). Монаси су били принуђени да напусте манастир и преселе у неки други, јер тадашње време  била је велика немаштина, и немогућност да се све обнови.

У селу Плеш поново је засијала црква

Дуго година није било светилишта у селу Плеш, све до 1939. године, када су сељани подигли мању цркву.

На темељима првобитне цркве почела је изградња нове, захваљујући мештанима села Плеш и са главним организатором деда  Рајком Ковачевић. Црква је била малих и скромних димензија , од камена и покривена црепом. Како би се људи молили и окупљали поново и служили литургије и на саборима  за Младенце и на славу цркве Светих Козма и Дамјана. Манастир је 102 године био без монаштва, али су ту свакако били пароси, где се стално служила литургија и причешћивали народ за време комунизма.

unutrasnjost-manastira-u-plesu.jpg
Unutrasnjost manastira u Plesu -Krusevacka eparhija
Foto: senkalucic.blogspot.com

Жеља мештана за обнову цркве

Међу мештанима се поново јавила жеља да се обнови црквени храм, јер је кров пропао.  Поново је основан одбор по благослову епископа Жичког Стефана, урађени су нацрти како би изгледала ново-обнољена црква. Скинут је целокупни кров и подигнут је нови звоник. Касније је урађен и конак , и  убрзо су дошли монаси, где је поново засијало монаштво као пре сто година.

У Србији постоји пет манастира посвећеним Светих врачева Козма и Дамјана.

Манастир је веома лепо уређен, што веома привлачи туристе да је посећују, и  средњовековну тврђаву која се налази у близини. Братство манастира производе лековите тинктуре и мелеме .

Локација манастира светог Козме и Дамјана

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here