Манастир Светог пророка Илије у Кацапуну

0
2596
Прегледа
manastir-proroka-ilije-u-kacapunu.jpg
Manastir Svetog Proroka Ilije u Kacapunu Foto:www.vladicinhan.org.rs

Манастир Свети Илија, налази се у селу Кацапун на територији општине Владичин Хан. Манастир су изградили Немањићи јер се налазио на путу за Хиландар.

Манастир Светог пророка Илије је обновљен на темељима манастира из 13-ог века и један је од најстаријих храмова у епархији врањској. Поред манастирске цркве био је изграђен и конак. Нажалост, стари конак се срушио под зубом времена.

kompleks-manastira-proroka-ilije.jpg
Foto: www.vladicinhan.org.rs

Манастирска црква зидана је од грубо тесаних камених блокова, лепљених блатом и зато представља споменик културе и духовности од изузетног значаја. Фреске у манастиру, први пут су осликане у 16. веку, византијским иконописом.

unutrasnjost-manastira.jpg
Deo sacuvanog zivopisa manastirske crekve Foto: www.vladicinhan.org.rs

У првој зони очувана је само сцена Чудо Светог Димитрија у Солуну, Светитељ је насликан како јашући на разиграном коњу копљем пробада непријатељске војнике. Они падају под коњске копите, покушавајући да избегну смрт. Такође се налазе фреске приказа Светог Симеона Немање и Светог Саве, док су све остале фигуре уништене.

freske-manastira-proroka-ilije.jpg.
Freske Foto: www.vladicinhan.org.rs

Пожар у манастиру

У мају ове године  догодила се велика несрећа. Манастирски конак је изгорео у великом пожару, али захваљујући присебности братсква манастира и верујућем народу који се задесио тамо након недељне литургије, избегнута је катастрофа и изгорео је „само“ кров и поједини делови конака где је захватила ватра и нажалост цела радионица са много много алата, уз који је братија израђивала свеће за епархију, израђивала иконе и остало.

pozar-konaka-u-manastiru.jpg
Izgoreo konak manastira Svetog Ilije Foto: Vesna Milanovic

Према предању, у манастиру су живела три калуђера на челу са игуманом Симеоном. Игуман је 1809.г. локалне Србе подигао на устанак. Мехмед паша је угушио устанак, устанике и игумана обесио испред манастира, калуђере растерао а манастир затворио. Мноштво књига однео је у Врање што говори о његовом значају као културном седишту Срба у то време.

У једном временском периоду, који није тачно утврђен, на цркву се обрушило оближње брдо, па је тако манастир био затрпан испод земље, претпоставља се најмање 100 година. Манастир је открило крдо стоке које је пасло у околини и од тада манастир у Кацапуну поново постаје велико светилиште.

Уз сам манастирски комплекс протиче поток чисте планинске воде (Топлица),који се улива у Лепеничку реку. У околини манастира Светог пророка Илије у Кацапуну, налазе се неколико лековитих извора. Путеви до извора су приступачни и богати природним лепотама.

Извор:www.vladicinhan.org.rs/cuvarisrbije.rs/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here