Манастир Тресије

0
5578
Прегледа
manastir tresije

У северозападном делу врхова Космаја, изнад стрмо усеченог корита потока Мале Тресије, сместио се манастир посвећен Сабору Светих Архангела, у народу познат под именом Тресије који је и добио по већ поменутом потоку. Камени надгробник из трећег века и оловне цеви водовода причају да је још у римском времену овај простор човек настањивао. Манастир се налази близу данашњег пута Сопот — Младеновац, од Сопота је удаљен 6–7 km, а од Младеновца око 15 km.

Манастир Тресије је православни мушки манастир који припада Епархији шумадијској Српске православне цркве.

Историја манастира Тресије

Основан је 1309. године у време краља Драгутина. Рушен је и обнављан више пута.

Средином 16. века турски пописивачи су забележили да је ово братством најбројнији и имовином најбогатији манастир у Београдском пашалуку. Крајем наредног столећа турски освајачи су Тресијама, као и многобројним другим светњама, наменили заборав. Народ се иселио у великој сеоби Срба (1690) и са ових простора, а манастир је опљачкан, попаљен и разрушен.

Запис у камену поред јужних црквених врата сведочи да је већ 1709. године ово свето здање обновљено. Урадио је то игуман Хаџи Висарион са братством манастира Раковица и уз помоћ новопридошлих Космајаца и ређих повратника.

Тресије је свечано 13. и 14. септембра 2009. године обележио седам векова постојања.

Под покровитељством манастира одржавају се манифестације Под липама манастира Тресије (7 јула) и такмичење фрулаша Србије (прва недеља у септембру).

У близини ове светиње се налазе и манастири Кастаљан, Павловац, црква у Неменикућама, споменик деспоту Стефану Лазаревићу и друге знаменитости који чине „Космајску Свету гору“.

Веб сајт: www.manastirtresije.org

Локација манастира Тресије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here