Манастир Тушимља

0
4496
Прегледа
manastir tusimlja

Манастир Тушимља се налази у истоименом селу на обрнцима Голије, између Рашке и Новог Пазара. Манастир припада епархији рашко-призренској.

Не зна се поуздано колико је стар манастир али међу мештанима постоји предање о средњевековној цркви која је била на том месту још у 11. веку. У архиву музеја у Новом Пазару има неких података који се односе на средњи век у којима се помиње средњовековни манастир у месту Тушимље.

manastir svetog vaznesenja gospodnjeg

За време Другог светског рата саграђена је црква мањих димензија и посвећена је Успењу Пресвете Богородице. Али постоји и обичај да се овде народ окупља и на празник Вазнесења Господњег, то им је заветна слава. Из тог разлога се мислило да је црква посвећена Вазнесењу, па је данас манастирски комплекс посвећен великом празнику Вазнесења Господа нашег Исуса Христа.

Храм је био саграђен углавном од дрвета, а 1975. године освештао га је тадашњи Епископ рашко-призренски, касније Патријарх српски Павле.
Како је храм био углавном од дрвета временом је почео да пропада и трули па је једно време манастир запао у веома лоше стање. Захваљујући мештанима околних села 2007. године манастир је реновиран. У обнови је учествовао велики број приложника, а нешто новца дало је и Министарство вера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here