Манастир Убожац (Рђавац)

1
3694
Прегледа
manastir ubozac

Остаци манастира Убожца или Рђавца који је настао још у време цара Душана, налазе се недалеко од Косовске Каменице у близини села Мочаре. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице.

Историја манастира Убожац

Сматра се да је овај манастир, крајем XIV века, подигао светогорски игуман Исаија. Исаија је био саветник и пријатељ цара Душана, а потом и српског Кнеза Лазара. Он је био аутор чувеног извештаја о српском поразу у бици на реци Марици (Бугарска) 1371 године. Та битка је обележила почетак пада српске средњовековне државе пред инвазијом турских хорди. О манастиру има јако мало података али се зна да је у манастиру током 15. века цветала преписивачка делатност.

Током 16. века Убожац је обновљен, али не сасвим. Манастир је потпуно струшен крајем XVII века, у време Велике сеобе Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем.

Манастир комплекс се састоји од цркве, трпезарија, подрума, пекаре, кухиње, штале. Био је окружен зидовима са две угаоне куле. Истраживања су почела у периоду 1963-1966 када су вршена су обимна археолошка ископавања на овој локацији. Јединство стила манастира и објеката указује да су вероватно конструисане у исто време. Оскрнављен је током периода отоманске доминације на Косову и Метохији.


Основа цркве је у облику триконхоса, са куполом изнад централног дела. По димензијама је овај храм исти као и црква манастира Љубостиње.

1 КОМЕНТАР

  1. Планира ли се обнова овог Манастира? Прелепо место и прелеп камен! Одише духом светим и како да се и даље служба одржава унутра. Хајде да покренемо обнову <3

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here