Манастир Забел

0
2756
Прегледа
manastir_zabel

Манастир Забел (Благовештење) се налази 15км североисточно од Куманова, на тромеђи села Накуљане, Старо Нагоричане и Челопек. У овом делу Северне Македоније претежно живи српско становништво. Манастир припада Охридској архиепископији.

Историја манастира Забел

Забел је један од најстаријих православних светилишта у северном делу Северне Македоније. Верује се да је црква Пресвете Богородице у Забелу саграђена 1330. године. Према народном предању овај манастир је задужбина кнеза Лазара. Као и многи манастири у овом делу Балкана за време Отоманске владавине и овај манастир је потпуно срушен.

Легенда о обнови манастира Забел

Једна легенди која се вековима преноси препричавањем с колена на колено и данас живи у народу ових крајева. Неком сељаку који је живео недалеко од манастира, у сну је „казано“ да је у једном од три гроба у олтару налази скривено богатство са којим треба обновити стари манастир. По причи сељак је заиста пронашао скривено – злато. Након тога је отишао код игумана манастира Пресвете Богородице у селу Матејче, да затражи благослов и сагласност из Цариграда да дозволе да обнови светињу. И, би благослов, каже се у очуваној причи из легенде. Обнова је почела 1852. године и на темељима старе цркве за четири године изграђен је нови храм. Неимари су поставили и олтар. Но, није се стигло да се заврши фреско-живопис и комплетно унутрашње уређење.

konaci_manastira_zabel
Запуштени конаци манастира Забел

На почетку Првог светског рата бугарски окупатори су опљачкали и демолирали манастир. Године 1924. у манастиру су живели руски калуђери избеглице, којима је он дат на управу. Како након њих није било нових монаха, небрига и запуштеност довели су до урушавања конака, помоћних објеката и манастирске капије.

Прочитајте и ово: Скопска Црна гора и њене светиње сачувале српске корене у Северној Македонији

Некада су се ту укрштали многи путеви па су у манастир долазили верници или путници-намерници. Најчешће из Србије, који су ноћили у конацима. Са поседима плодне земље и густом шумом, манастир је био један од најбогатијих у овом крају. Међутим опстанак овог манастира је данас веома угрожен.

https://putevimapravoslavlja.info/wp-content/uploads/2019/02/zabel-moto-trka.jpg
Манифестација у околини манастира Забел – фото: kumanovonews.mk

Последњих десетак година Општина Старо Нагоричане поводом празника Успења Пресвете Богородице организује велику мото трку у близина манастира. Ову већ традиционалну манифестацију посети неколико хиљада људи, углавном младих. То је допринело популаризацији самог места.

Локација манастира Забел

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here