Најмања црква у Србији и на Балкану – свега три верника може да прихвати

0
1495
Прегледа
crkva svete velikomucenice marine marinica

Црква великомученице свете Марине (Огњене Марије) се налази на обронцима Голије у селу Доиновићи, 30-так километара од  Новог Пазара. Позната је као најмања црква у Србији и на Балкану. Из тог разлога људи јој често тепају црква Мариница.

Сама црква је подигнута у првој половини 17. века на малом узвишењу које доминира околином. Црква је јако малих димензија и у њу не може да стане више од три верника.

Спољашње димензије цркве су четири са 2,62 метра, црква је до стрехе висока само 1,80, а у унутрашњости простор од улаза до олтара има дужину од само метар и по. Места има само за свештеника и највише два верника. У цркви постоје и фреске из 17. века које су рестауриране пре 30 година и поново пре пет година.

О њој се кроз историју прелиће мит. Верује се да је саграђена у време када су за Србе настале повољније политичке и верске прилике између 1650 и 1660 године.

Предање каже да је тадашњи турски ага, надлежан за овај крај, дозволио градњу цркве под условом да буде што мања, да може да се подигне за само једну ноћ и да је на неприступачном месту. Све је испоштовано и тако је за једну ноћ никла црква посвећена Светој великомученици Марини коју народ од милоште зове Мариница. Још пет сличних храмова, чијих остатака више нема, никли су у то време у близини, нешто ниже у долини речице Људске.

Ова црквица се данас налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here