Откривена црква из 5. века у Кападокији (Турска) у којој су се Хришћани скривали од Римљана

0
2507
Прегледа
Podzemna crkva u Kapadokiji Turska

Древна ранохришћанска црква откривена је у археолошким искапањима на подручју турске покрајине Невсехир, односно некадашње Кападокије.

Према првим истраживањима, подземна црква уклесана у стене настала је у 5. веку. Према речима археолога скрива и фреске на којима су досад невиђени призори попут цртежа рибе која пада из Христове руке, Исусова васкрсење и смрти злих душа.

Ова црква је већа од осталих пронађених на подручју Кападокије. Изграђена је под земљом, а њене изворне фреске преживеле су све до данас.

С обзиром да се откриће догодило у јануару, археолози су због неповољних временских услова цркву испунили замљом да би је заштитили.

crtez drevnog derinkujua
Цртеж древног града Деринкујуа

Ово откриће само је једно у низу фасцинантих археолошких открића на подручју некадашње Кападокије. Наиме, према досадашњим истраживањима откривено је око 200 подземних градова из различитих историјских раздобља, у којима је свеукупно живело око 100 хиљада становника. Већина градова има барем два подземна спрата, а њих 36 има три или више спратова. Највећи подземни град је свакако Деринкују, откривен 1963. године. Са својих 18 спратова, протеже се до дубине од 85 метара, а потиче из 8. века пре Христа. Кроз њега протиче питка вода, има низ вентилацијских система, станове, трговине, бунаре, оружарнице, гробље и посебне отворе за бег. У граду је пронађена и школа и посебне просторије у којима су се држале животиње.

Прочитајте и ово: Кападокија – туристички рај са преко 3000 православних храмова

Тражећи уточиште пред римским прогонима, хришћани су на подручју Кападокије изградили 36 подземних градова и око 600 цркава од којих многе и данас привлаче бројне туристе и ходочаснике.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here