Оваква црква не постоји нигде на свету а саградили су је Срби

0
4779
Прегледа
ikonostas_podzemneCrkve

Једна од најнеобичнијих цркава на свету и свакако једна од најневероватнијих српских светиња налази се у далекој Аустралији.

Српска црква испод земље

Необична је из толико разлога, а највише због тога што се налази испод земље. Реч је о православној српској цркви у месту Кубер Пиди (Coober Pedy) у Аустралији.

Срби који су у Кубер Пиди долазили трбухом за хлебом, имали су потребу за духовним и религиозним исповедањем. Наши људи који су ту долазили су махом били рудари који су овде копали полудраго камење, опал. Отуда су ископали један од најлепших бисера не само српске, православне, него и укупне хришћанске културе.

ulaz u podzemnu crkvu
Прилаз цркви – фото: serbia.com

Како се тај предео налази у пустињи где су температуре у просеку изнад 40 степени наши људи су прибегли јединственом и генијалном решењу. Изградили су цркву под земљом, на дубини од 17 метара испод нивоа земље, укупне дужине 30 метара.А оно што ову цркву чини заиста посебном што је она у целости исклесана од пешчара (врста седиментне стене).

Podzemna_crkva_u_Australiji
Унутрашњост подземне цркве – фото: Википедија

Под земљом се налазе црква, црквени двор, парохијски дом и црквена школа. Ова црква је посвећена Светом пророку Илији. Саграђена је 1993. године од стране Срба који живе у том делу Аустралије.

Прочитајте и ово: Необична црква као из бајке код Владичиног Хана

Иконопис цркве

Идеја за иконопис је преузета од Румуна и урађена је од стакла. Фрескопис саме цркве је потпуно јединствен у свету. Наиме фреске нису насликане већ урезане у зид и тако праве задивљујуће приказе светаца у овој цркви.

Како копање опала више није актуелно, данас је ова црква права туристичка атракција у Аустралији. Често је обилазе не само српски верници већ и други становници Аустралије.

freske_podzemne_crkve_australia
Уклесане фреске у цркви – Фото: www.serbia.com

Локација подземне цркве

Црква се налази на око 800 километара од града Аделејда, у Јужној Аустралији.

Извор: www.rts.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here