Пећинска црква Светих Петра и Павла у селу Рсовци

0
5368
Прегледа
Crkva Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci kod Pirota

Пећинска црква Светих Петра и Павла се налази поред села Рсовци. Удаљена је двадесетак километара од Пирота, смештена у каменити део брда Калик на Старој планини.

Историја пећинске цркве Светих Петра и Павла

Црква је подигнута у 13. веку. Сматра се да је ова необична црква саграђена и осликана од стране испосника који су у ове крајеве дошли из Синаја.

unutrasnjost crkve svetih petra i pavla rsovci
Унутрашњост цркве – фото Википедија

Ова црква је јединствена по фрески каква не постоји у Хришћанском свету. На северном зиду овог светилишта налази се фреска Исуса Христа, јединствена у хришћанству, познатија и под именом Исус Младенац. Занимљиво је то што на њој Исус осликан као млад и ћелав због чега је позната и под именом „ћелави Исус“.

Ћелави Исус

Ову фреску су највероватније осликали испосници са Синаја, далеко од очију тадашњих црквених власти. Први пут у јавност прича о фрески Исуса Младенца или „ћелавог Исуса“ је дошла захваљујући српском хроничару Драгану Боснићу.

Из његове књиге „Чудесна Србија“ остало је записано:

„У малом храму, од свега педесетак квадрата, посвећеном Светом Петру и Павлу, свештенство и верници се моле испод фресака са ликом Исуса Христа Младенца, кога је локални зограф приказао без косе. „Ћелави исус“ је насликан у другој половини 13. века на северном зиду цркве. Приказан је, да чудо буде веће, у будистичкој одежди и у осмоугаоној мандорли или звезди.“

rsovci-celavi isus
Приказ Исуса Младенца (ћелави Исус) на зиду пећинске цркве – фото: panacomp.net

О томе зашто је Исус приказан на тај начин постоје разне приче. Међу фреско-сликарима, једна група сматра да је лик младог „Ћелавог Исуса“ дело аутора који су били под утицајем разних праваца хришћанске религије. На основу фотографија саме фреске, забележено е да је Исус ту веома млад човек, са буцмастим образима, плавим очима и божанским ореолом. Јасно се види на фресци да су му руке и груди голе јер носи огртач на себи, ал исто тако не држи крст али има 3 подигнута прса што је оличје крштења.

Данас је ова фреска сврстана у историјске реткости.

Од 1981 године ова црква се налази под заштитом Републике Србије као државно и културно добро од великог значаја. Иако је јако дуго била под заштитом државе црква је дуго била запуштена и неприступачна. Захваљујући општини Пирот, мештанима Рсовца и Светској туристичкој организацији потпуно је уређен прилаз овој цркви а сама испосница је реновирана.

Celavi-Isus
Исус Младенац (ћелави Исус)

Иако скромног изгледа ову цркву посећује огроман број верника и туриста широм света.

Туристички потенцијал овог краја је заиста велики. Осим ове цркве крај одликује и изузетна природна лепота. Цео овај крај је богат пећинама. Чак постоји легенда да се у једној од пећина ових крајева налази благо попа Мартина (Војводе Мартина). Сви називи око брда Калик указују и на то да је некада цео овај крај био црквено земљиште, Калуђерски дол, Владикине плоче, Попова страна и Манастирско.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here