Прича о старцу Стефану Каруљском – последњим изданком свете лозе Немањића

0
8455
Прегледа
sveti stefan karuljski

Старац Стефан Каруљски, Србин, себе је сматрао последњим изданком свете краљевске лозе Немањића. Током Другог светског рата отац Стефан је био антифашиста и учествовао је у војном покрету. Говорио је како су га заједно са другим борцима противници ухапсили и одвели на стрељање. Отац је дао обећање Мајки Божијој уколико остане жив – да ће отићи у монахе на Светој Гори.

Када су почели стрељати, гурнут је, и тада је побегао. Меци су шиштали на све стране око његових руку и образа, а да га не повреде. Немци га нису јурили, то је било чудо. После рата постао је монах на Светој Гори, и тамо је остао подвижником скоро педесет година. Знао је неколико страних језика, писао је духовне чланке и упутства. Отац Илија га је видео како ради на тераси, а бели голубови слетели би на његово раме, а када би завршио писање, голубови би одлетели.

На Благовести је силазио на морске стене и молио: „Мајко Божија, пошаљи ми рибу“. Забацио би мрежу, а мрежа је увек била пунa риба.

У време када је Америка бомбардовала Србију,  отац Илија је говорио да се старац Стефан молио и кроз молитву дао свој духовни допринос у одбрани земље. И та му је туга донета, јер је он осећао јаку духовну патњу и узносио молитве за цео Српски род. Током бомбардована  Србије изгорела је његова ћелија. Када је прешао у пећину и наставио да се моли за свој народ нестао у пламену експлозија, запалила се и пећина.. Да ли је и ово духовни разлог? Можемо само да нагађамо о томе.

Старац Стефан Србин (или Стефан Каруљски) рођен је 1922, а умро је у децембру 2001. (по старом календару, 21. новембра) у Београду, у 79. години. На Светој Гори је живео од 1950. до 2000. Током пет деценија, које је провео у Светој Гори, истакао се по својим учитељским врлинама, својој способности да пренесе православну веру, али и свом интересовању за разна важна питања која се тичу модерног човека.

Прочитајте и ово: Где леже мошти наших задужбинара Немањића?

Сахрањен је поред манастира Сланци у Београду, а његов гроб постао је место ходочашћа. Они који су га знали за живота сматрају га светим. Верници верује у благодатно деловање његових молитви, па му упућују молбе за помоћ и спас. Волео је цвеће и његова келија на Каруљу је сва била окружена цвећем. Иако су на Каруљи (место на неприступачним стенама Свете горе) све стене и крш, цвеће је тамо ипак успевало.

Прочитајте: Четири разлога зашто цар Душан никад није проглашен за светитеља

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here