Рушевине хришћанског храма из 6. века откопане у долини Тамнаве

4
2898
Прегледа
manastir grad rusevine crkve

У малом селу Градојевић у општини Коцељева откривени су трагови ранохришћанске цркве великих димензија.

Према теорији археолога, који су ових дана открили остатке велике рановизантијске цркве из 6. века ова богомоља је служила за покрштавање Словена који су живели у овим крајевима.

Остаци великог храма у селу Градојевић

Димензије овог храма су 17 метара пута 12 што указује да је грађена за велику популацију која је овде живела. За сада је откривено да ову велику цркву није штитио никакав зид што је чини заиста јединственом. Сама црква је саграђена на веома упадљивом месту, на благој падини планине Влашић.

Фото: Мирјана Јовић

Претпоставља се да је овдашње становништво у то време било варварско али одомаћено и ненасилно. Ромејско (Византијско) царство је вероватно локалном становништву дозволило насељавање а за узврат они су штитили границе царства. Управо се сматра да је монументална грађевина служила како би издалека фасцинирала словенска племена и тиме их приволела да приме нову веру – хришћанство.

Манастир Град задужбина краља Милутина

За сада није познато ко је и када струшио ову цркву. Верује се да је била обнављана па поново рушена у време краља Милутина. Средином 20. века поред манастирских темеља саграђена је мала црква која је након смрти тадашњег монаха Висариона убрзо почела пропадати и недуго затим се потпуно урушила. Од тада ово свето место чека нови храм. Верујући да ће једног дана успети група мештана и људи пореклом из околних села Градојевића, Голочела и Доњег Црниљева покренули су иницијативу за обнову манастира Град.

Захваљујући управо иницијативи за обнову ове светиње ова прича је дошла до археолога. Жељом тих људи подстакнута је заинтересованост за ископавања и истраживања рушевина овог храма чији су темељи наког дугог временског периода коначно угледали светлост дана.

Иако је овај манастир одавно у рушевинама, у овом крају је одувек остало предање да је ово место свето, и на Ивањдан су ту прављени сабори и служена је литургија. Цео овај крај око манастира је познат под називом Манастирине што јасно указује на његово порекло.

Више информација и о томе како да помогнете иницијативи за обнову овог манастира посетите фејсбук страницу „Иницијатива за обнову манастира Град„.

4 КОМЕНТАРА

  1. Zar i Vi podržavate tu lažnu priču o doseljavanju Slovena?Pa još kažete da smo bili i varvari ..Pogledajte na YOU TUBE Promociju knjige Prof dr Đorđa Jankovića:Predanje i istorija crkve uSrba u svetlu arheologije,pa će Vam sve biti jasno ko smo i šta smo bili i otkud ta crkva na tom mestu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here