Срби – забрањен народ у Албанији

0
2238
Прегледа
SRBI U ALBANIJI
Фото: razumisrce.rs

Да ли знате да у 21. веку у Европи постоји држава која насилно мења имена и презимена својих грађана?

И не само да мења, већ тај принцип и озакоњава. Уз то, на попису грађана имате опцију да се изјасните или као већинска нација или као “разно”.

То вам је Албанија данас. То вам је независно Косово* сутра ако МИ то дозволимо.

Држава која је законом забранила српски језик, школе, културу, па чак и имена и презимена. Лажна држава која деценијама угњетава идентитет и спроводи системску албанизацију Срба.

Историја Срба у Албанији

Срби имају дугу историју на територији данашње Албаније. У раном средњем веку подручје данашње северне Албаније припадало је српској Краљевини Дукљи, а за време владавине Стефана Немање целокупна област око града Скадра укључена је у састав Србије. Потоњи српски владари су проширили своју власт и на централна подручја данашње Албанија, а у доба Српског царства, под српском влашћу су се нашле и јужне области. Тек крајем 14. века, долази до успона албанских политичких чинилаца на тим просторима. До краја 15. века, целокупно подручје данашње Албаније је потпало под турску власт.

О томе сведоче бројне српске светиње на територији данашње Албаније као што су цркве Свете Тројице, светог Срђа и Вакха на Бојани, Светог Стефана у Скадру која представља задужбину Јелена Анжујске. Већини ових и многим другим српским светињама на простору Албаније измењена је намене или су срушене, што показује како би прошле српске светиње на Косову и Метохији.

Упркос свему, на простору данашње Албаније живи око 30 000 муслимана, католика и православаца који се и даље изјашњавају као Срби. Тачан број никад није утврђен будући да за то следе жестоке казне.

Процењује се да велики проценат данашњег албанског становништва чине потомци исламизованих, покатоличених и поарнаућених Срба који су вековима живели на овим просторима.

Зашто Европа ћути на угрожавање основних људских права ових људи? Зашто МИ Срби ћутимо?

Прочитајте: Да ли је Бог могао створити свет без зла?

Две занимљивости за крај.

Када чујете да Албанка долази у Србију да се уда, велика је вероватноћа да је заправо албанизована Српкиња.

Nada Matic

Нада Матић рођена у Скадру 1984. освојила је бронзану медаљу за Србију у стони тенису на параолимпијским играма у Рију 2016. године. Велики наклон Србима у Албанији који су упркос свим препрекама сачували име и ОБРАЗ.

Прочитајте: Тишина и титрај свећа над Метохијом

Преузето са сајта: razumisrce.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here