Српски драгуљ у срцу Гватемале – Манастир Свете Тројице

0
5473
Прегледа
manastir_svete_trojice_Gvatemala
Манастир Свете Тројице у Гватемали - фото: СПЦ

Манастир Свете Тројице је први манастир који се налази под јурисдикцијом Српске патријаршије на територији Средње Америке. Манастир се налази у држави Гватемали на обали језера Аматитлан.

Манастир Свете Тројице у Гватемали основан је у априлу 1986. по благослову митрополита средњоевропског Васељенске патријаршије Дамаскина. Камен темељац за манастирску цркву постављен је у новембру 1992. године, а црква је завршена крајем 2007.

gvatemala_spc_manastir
Поглед ка манастиру и језеру Аматитлан – фото: СПЦ

Храм се дуго налазио под надлежношћу Антиохијске патријаршије, да би недавно, на захтев монахиња, уз канонски отпуст прешао под окриље СПЦ. Тако да је од 2017. године овај манастир прешао под јурисдикцију Српске православне цркве.

Ова светиња подигнута је захваљујући прилозима многобројних добротвора као и од помоћи породица монахиња које се подвизавају у овом манастиру. Захваљујући овом манастиру велики број католика из овог дела света је прешао у православље.

Манастирска црква украшена је уметничким детаљима византијског стила и у целини фрескописана.

srpska_crkva_gvatemala
Унутрашњост манастира – Фото: СПЦ

Оаза православља у Гватемали само је једно од хришћанских духовних жаришта на овом континенту, којим управља СПЦ.

Манастир у Гватемали трећи је српски манастир у овом делу света. У јужноамеричкој епархији су и Манастир Светог Серафима Саровског у аргентинском граду Ла Плата, и Манастир Свете Тројице у Алдеји у Бразилу.

Манастир припада Епархији буеносајреској Срспке православне цркве. Седиште ове епархије се налази у Буенос Ајресу у Аргентини.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here