Шта понети у Острог и како се понашати у светињи?

0
20519
Прегледа
Ostrog

Манастир Острог један од најпосећенијих У Црној Гори и шире. У њему сваки верник треба да приступа чиста срца у молитви, нади, моћ исцељења Светог Василија Острошког.

Како се обући пре одласка у манастир Острог?

Веома је битно како приступамо светињи, како смо обучени. Одећа нам говори поштовање према светињи. Жене треба да су повезане са марамом, не откривених ногу и руку, а мушкарци дуге панталоне и мајице дугих рукава. Често се може приметити код туриста да не прате правила манастира, а веома је битно како приступамо и физичким изгледом и душом самој светињи.

Прочитајте и ово: Десет (не)познатих манастира које вреди посетити

Понесите личне ствари својих ближњих

На Острог можете понети личне ствари и  ствари својих ближњих, где се остављају да преноће поред моштију Светог Василија Острошког. Након преноћења ствари су благословене. То је као да вас је лично Свети Василије благословио.

Из манастира ништа не смете узети

Поклоници добре воље, носе и дарове монасима, то може бити, кафа, шецер, уље и други дарови. Из манастира можете купити освећену водицу и уље или пак запалити свећу за здравље или за мртве ближњих. Оно што никако не смете је да узмете нешто из манастира, па чак ни каменчић.

Чудотворни манастир Острог

У манастиру су десила безбројна исцељења, које монаси редовно записују и чувају као подсетник чудотворних моћи ове светиње.

Прочитајте и ово: Једна фреска у манастиру код Пирота изненађује све вернике који је први пут виде

Како да знамо да ли смо Богом благословени?

Једноставно осетићете спокој, мир, радост у вашем срцу, сваки терет, бол у вама је нестао, као да сте се поново родили. Али, ако не осетите ништа од овога, значи да нисте приступили светињи чиста срца, треба још јаче и усрдније да се молите. Све што је чисто и искрено поштено се врати.

Веб сајт манастира: manastirostrog.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here