Страх од пакла и вечних мука

1
1526
Прегледа
strah od pakla
Фото: pixabay.com

Свакоме који је почео да живи по Божјој вољи користан је страх од пакла и вечних мука у њему. Ко без таквог страха мисли да положи почетак доброг живота, тај мисли сазида дом у ваздуху, без темеља, што је сасвим немогуће.

Међутим, овај страх брзо рађа сваку радост, кида уже грехова и страсти и бива узрочник не смрти већ вечног живота (Симеон Нови Богослов).

Шта је ужасније од пакла?

Али нема ничег кориснијег од страха његовог, зато што нам страх од пакла доноси венац царства.

Где је страх, тамо нема безумних страсти. И као што у дому наоружаних војника не смеју да се појаве ни разбојник, ни лопов, нити други сличан злочинац; тако и кад страх обузме наше душе, ни једна од ниских страсти не може лако да уђе у нас, него се све удаљавају и беже, гоњене одасвуд силом страха.

И не само ову једну корист добијамо од страха, него још једну, много већу од ове: он не само да што одгони од нас зле страсти, него и веома лако уводи сваку добродетељ. Где је страх, тамо је  старање за милостињу, и усрђе према молитви, и топле и непрекидне сузе, и уздисања која изражавају велико искушење.

Ништа тако не искорењује грех, а добродетељи не приносе да расте и света, као овај непрестани страх.

Прочитајте и ово: Како можемо умирити савест и стећи мир у срцу

Зато ко не живи у овом страху, томе није могуће да не буде добродетељан; као што и ономе који живи у страху није могуће да греши… (Јован Златоуст)

Извор: Књига “ Азбука спасења“ /Протојереј Живан Маринковић;

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here