Зашто се за ВАСКРС фарбају јаја?

0
4378
Прегледа
farbanje jaja vaskrs
Фото: pixabay.com

Фарбање јаја

Фарбање јаја за Васкрс спада у најстарије хришћанске обичаје. Један од најлепших и најрадоснијих српских обичаја, који се није искоренио, чак ни у градовима, јесте фарбање јаја за Васкрс. Домаћица по традицији васкршња јаја  фарба на Велики петак, у дан када су све наше мисли упућене на страшни догађај Христовог невиног страдања на Голготи.

Зашто се фарбају јаја за Васкрс?

Зашто је то тако, говори нам следећа прича: Када је Марија Магдалена дошла у Рим да приповеда јеванђеље, стигла је и до цара Тиберија. Како поклон му је донела корпу јаја. Цар није веровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било као када би бела јаја у корпи променила боју. Марија Магдалена је на то рекла: „Христос васкрсе“, и сва јаја у корпи су постала црвена.

Према другој легенди, становници Јерусалима су се ругали хришћанима да Христос није васкрсао јер је то немогуће, као што није могуће да кокошке снесу црвена јаја. Следеће године, на дан Васкрса, све кокошке у Јерусалиму су снеле црвена јаја.

Јаје „Чуваркућа“

Код хришћана симбол васкршњег јајета је у следећем: као што пиле, без ичије помоћи споља, када дође вријеме, сопственим моћима разбије љуску и излази на светлост дана, тако и Христос сопственим снагама разбија окове гроба – смрти, васкрсава и доноси нови живот свима који верују у Његову реч и божанску моћ.

Прочитајте и ово: Ново чудо уочи Васкрса

Прво офарбано јаје, које је обавезно црвено, чува се у дому, крај иконе, до следећег Васкрса. Назива се стражар, стражник, чувар или чуваркућа. Верује се да ово јаје укућанима чува здравље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here