Manastir Fenek

0
6460
Pregleda
Manastir Fenek u Sremu

Manastir Fenek je muški manastir koji pripada sremskoj eparhiji. Nalazi se u blizini Jakova, 25 kilometara od Beograda. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi (praznuje se 26. jula odn. 8. avgusta po novom kalendaru).

Istorija manastira Fenek

Prema narodnom predanju manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković. Prvi pisani trag o ovom manastiru nalazi se u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563 godine. Manastir je bio pod turskom okupacijom sve do 1717 godine nakon čega pada u ruke Austrougara.

Krajem 18. i početkom 19. manastir Fenek je bio u centru nekoliko istorijskih događaja. U njemu su se 1788. sastali knez Aleksa Nenadović i austrijski car Josif II. Posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. u njemu su mesec dana boravili vožd Karađorđe i njegov sin Aleksa, o čemu postoji i spomen ploča. Takođe tom prilikom sve do 1815. ovde su boravili studenički monasi zajedno sa moštima sv. kralja Stefana Prvovenčanog (u monaštvu Simona). Tu je bio i jedan Karađorđev susret sa protom Matejom.

Fenek
Manastir Fenek

Tokom Prvog svetskog rata manastir je zapaljen a u Drugom 1942 godine gotovo sasvim razoren.

Manastir je obnovljen 1991 godine kada je postao ženski manastir i tako je bio sve do 2006 godine kada je u njega došlo muško monaštvo sa monasima iz Sopoćana i Dečana.
Manastir je danas zaštićen kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Veb sajt: www.manastirfenek.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here