Manastir Voljavča

0
86
Pregleda
Slika manastira Voljavce kod Rudnika

Manastir Voljavča, posvećen Sv. Arhangelima, nalazi se na severoistočnim padinama Rudnika, pet kilometara severno od Stragara. Manastir pripada Eparhiji Šumadijskoj. Danas je to ženski manastir.

Istorija manastira Voljavča

Voljavča je izgrađena početkom 15. veka na temeljima stare bogomolje za koju se veruje da datira iz 10 veka. Kao ktitor manastira Voljavče se pominje Mihajlo Končinović, vojvoda despota Stefana Lazarevića.

Tokom 1786. godine na mesto igumana dolazi Hadži Ruvim koji tada okuplja mlade darovite ljude. Tu ih uči pismenosti, kamenorezačkim, duborezačkim i slikarskim veštinama. Bio je veliki borac protiv Turske okupacije pa je manastir često bio meta turskih napada.

Za vreme Prvog srpskog ustanka manastir je imao značajnu ulogu. U njemu se često, posebno pred izbijanje ustanka, skrivao Karađorđe sa svojom družinom.

U manastirskom konaku, izgrađenom 1765. godine i koji spada u najstarije konake u Srbiji, 1805. godine je bilo sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog, prve Karađorđeve vlade na čijem je čelu bio Matija Nenadović.

Manastirski hram, izgrađen u moravskom stilu, dobio je zvonarom koja je dograđena 1838. godine. Živopis u crkvi datira iz 2015. godine. U porti Manastira nalaze se dva istorijska znamenita objekta: „Karađorđev konak“ iz 1766. godine i Južni konak iz vremena kneza Miloša (1848. godine).

Manastirska slava je sabor Sv. Arhangela Gavrila (13/26. jul) i prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan (29. septembar/12. oktobar).

Voljevačka banja

Nedaleko od manastira Voljavče se nalazi Voljevačka banja koja je do 1946. godine i bila u vlasništvu manastira. Udaljena je oko jedan kilometar od manastira. Voda je lekovita i smatra se da leči reumu, išijas i mnoga druga slična oboljenja.

Nažalost ova banja je već dugo vremena zapuštena i danas su uglavnom od nje ostale ruševine. Međutim izvor vode i dalje postoji i ljudi neretko dolaze sa balonima da natoče vodu i da nose svojim kućama.

Nekada se u ovoj banji lečila i kneginja Ljubica, žena kneza Miloša Obrenovića. Pojedina svedočanstva govore da su ovi mineralni izvori u Šumadiji korišćeni još u vreme Rimljana.

Lokacija manastira Voljavča

Veb sajt: voljavca.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here