Jednostavan lek za depresiju i anksioznost – pouke oca Tadeja

0
305
Pregleda
anksiozna devojka sedi sama na pristanistu na jezeru ili reci

Otac Tadej je ostavio brojne poruke srpskom narodu, a o njemu su napisane i knjige. U svojim besedama, često je isticao značaj stanja misli za naš život, smirenje i radost. Misli imaju veliku moć, a često nismo svesni šta sve možemo postići njima. Kada usmerimo misli na prave stvari (ne zaboravimo da su one brže i od svetlosti), možemo postići velike uspehe u životu. Otac Tadej je takođe naglašavao da je pozitivno razmišljanje prirodan lek za depresiju, jer ispravno usmerene misli mogu značajno doprineti našem mentalnom zdravlju i sreći.

Možemo da idemo kuda hoćemo, radimo šta hoćemo, pa opet, nije to sloboda. Sloboda je ona Gospodnja Sloboda kad je čovek oslobođen od tiranije misli. . Kad ga ne tiranišu nikakve misli, kad živi u miru. On je tada stalno u molitvi, stalno očekuje od Gospoda, radi po savesti, trudi se. Svaki posao radi od srca. Celokupno biće naše treba da učestvuje u molitvi, i u radu, i u svemu. I da ne budemo ratnici na nepravednoj strani, da ne ratujemo ni sa kim. Da misleno ne ratujemo. Da budemo pomireni sa svima. Da ne primamo uvrede k srcu.“ – rekao je otac Tadej.

Pouke i reči oca Tadeja protiv anksioznosti i depresije

– „Mnogo znači kad u kući ima molitvenik. Molitva privlači Božju blagodat. To osećaju svi domaći. To osećaju i oni kojima su srca ohladnela. Zato se treba neprestano moliti“.

– „Ako tuguješ bilo zbog čega, znači da se nisi potpuno predao volji Božjoj, makar spolja izgleda da jesi. Ko živi po volji Božjoj, taj se ni za šta ne brine, kad mu nešto treba on i sebe i što mu je potrebno predaje Bogu i ako se dogodi da ne dobije što traži, ostaje spokojan kao da je primio.“

– „Briga nije dobra, jer ne samo da troši našu energiju nego nas mnogostruko upliće u klupko samovažnosti, gordosti i nevera.“

– „Misli su poput ptica. Ne možemo im zabraniti da lete, ali je do nas da li ćemo im dozvoliti da slete i naprave gnezdo u našoj glavi..“

– „Pusti to, danas nas uvredi ovaj, sutra ko zna ko će. Mi stalno obraćamo pažnju na te uvrede, a treba sve to da savladamo mirom. Da ne primamo k srcu. I kad ne primamo k srcu, onda neprijatelj hoće da vređa, no ako se to odbije od nas, to ne remeti naš unutrašnji mir, i posle vide ljudi: vređaju, vređaju, pa na kraju dignu ruke“.

– „Moramo od srca sve oprostiti. Unutrašnji mir ne može da se sačuva dokle god naša savest nešto izobličava. Moramo umiriti savest. Treba svima oprostiti od srca. Bez toga nema unutrašnjeg mira. Bez ljubavi nema života.“

– „Treba da smo mirni. Bolje je trpeti uvredu, nego naneti uvredu. Ako pretrpimo uvredu, Gospod će nam dati snagu i mir. Ako ne pretrpimo uvredu, savest nam neće dati mira. Savest je Božanski sud.“

– „Kada izgubiš nadu u pomoć ljudsku, potraži je od Boga samog i dobićeš je otkuda se nisi nadao ni zamišljao. Čim osetiš da se zlo javlja, požuri da ga zaustaviš silnim naprezanjem volje. Siđi umom u srce i ne dopusti da zlo uđe u njega. Pazi da se ono ne razdraži i ne zanese“.

– „Ne smetaju nama drugi, smetamo samima sebi. Mi mislimo da je zlo napolju, da kruži oko nas, ali ako mi ne bismo imali zlo u sebi, ono se ne bi moglo zakačiti za nas.“

– „Ne lutajmo mislima i ne gledajmo šta drugi rade, nego gledajmo šta mi radimo, šta od nas proizilazi, da li tešimo ili osuđujemo, da li praštamo ili volimo“.

– „Nema nam mira ako misleno ratujemo sa roditeljima. Duhovi zlobe gledaju da se mi po svaku cenu ogrešimo o roditelje. Tada oni stiču vlast nad nama, a mi mislimo da je neko drugi kriv. Mnogi to uvide, pa poprave misli. Ja uvek to kažem – neki prihvataju, a neki su suviše gordi. Što dajemo, to nam se vraća„.

– „Potrudite se da imate dobre misli i dobre želje i prijateljima i neprijateljima i videćete kako će to doneti dobar plod i vama, i svima koji vas okružuju. Malobrojni su na zemaljskoj kugli smireni i krotki, ali Bog zbog tih smirenih i krotkih duša daje nam Gospod Bog blagoslov da imamo izobilje na zemlji. Tako su blažene u ovom životu smirene i krotke duše“.

– „Svako dobro i svako zlo potiče od misli, jer smo mi misleni aparat. Utičemo čak i na biljni svet, budući da i biljni svet ima nervni sistem. Svi očekuju mir, utehu, ljubav“.

– „Kakvim se mislima bavimo – takav nam je život. Ako su nam misli mirne i tihe – eto nam mir. Ako su nam misli negativne – eto nam nemir. Mi tražimo pomoć od roditelja i kad ih zamolimo, oni raskrvare svoje roditeljsko srce i čine nam po volji ono što je dobro“.

– „Tempo života je toliko ubrzan da nervni sistem to ne može da izdrži. Onda, mnogo puta nemaju obolenje, al im je misleni centar opterećen. I ne osećaju se dobro. Zbog toga se mnogo strada.“

Pročitajte i ovo: Mudre izreke i citati Patrijarha Pavla

Ko je otac Tadej?

Otac Tadej je još za života stekao glas velikog duhovnika te je prozvan „dalekovidac“ i „jasnovidac“. Rođen je 1914. godine u Petrovcu na Mlavi od roditelja koji su bili zemljoradnici. Postao je monah 1935. u manastiru Gornjak, zatim rukopoložen za jeromonaha u istom manastiru. Starac Tadej je bio cenjen među Srbima kao duhovni lider, često povezivan s drugim svetim ličnostima. Bio je duhovnik patrijarha srpskog Pavla, a mnogi su ga smatrali za svetog čoveka. Bio je poznat po svojoj dubokoj molitvi i duhovnom uticaju na ljude.

Umro je 13. aprila 2003. godine u Bačkoj Palanci, gde je živeo poslednjih godina svog života. Sahranjen je na manastirskom groblju u rodnoj Vitovnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here