Manastir Pavlovac

0
5337
Pregleda
manastir-pavlovac
Manastir Pavlovac - foto: www.manastiri-crkve.com

Manastir Pavlovac se nalazi na planini Kosmaj u ataru sela Koraćici. Smešten je pokraj Pavlovačkog potoga po kome je i dobio ime. Pripada eparhiji šumadijskoj i posvećen je Svetom Nikoli.

Istorija manastira Pavlovac

Podignut je krajem 14. veka po naredbi tadašnjeg vladara Srbije, despota Stefana Lazarevića. Sagrađen je od strane učenika čuvenog Rada Neimara (Borovića) koji je bio despotov dvorski arhitekta.

Dugo nakon propasti despotovine manastir je bio u ruševinama. Obnovljen je tek u drugoj polovini 16. veka. Veruje se da je u njemu Patrijarh Arsenije Čarnojević služio jednu od poslednjih liturgija nakon Velike seobe Srba u Ugarsku 1690. godine. Nakon odlaska naroda u velikoj Seobi, monasi nisu želeli da napuste hram. Ubrzo nakon toga monasi koji su ostali su ubijeni od strane Turaka a manastir je razoren i spaljen.

Manastir Pavlovac je obnovljen 1967. godine. Manastirski kompleks sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i ruševina letnjikovca despota Stefana Lazarevića, na severnoj strani od crkve.

Lokacija manastira Pavlovac

U blizini manastira Pavlovca je selo Markovac, gde je despot Stefan iznenada umro 1427. godine. Iznad manastira Pavlovca, pored puta nalaze se kameni sarkofag i česma Stefana Lazarevića. Manastir Pavlovac je danas aktivan kao muški manastir. Smešten je na prostoru koje je još poznato i kao Kosmajska Sveta gora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here