Manastir Lapušnja

0
5115
Pregleda
manastir lapusnja
Ruševine manastira Lapušnja

Manastir Lapušnja se nalazi na obroncima planine Rtanj, kod sela Lukova nedaleko od Boljevca. Manastir pripada Eparhiji timočkoj.

Istorija manastira Lapušnja

Manastir je podignut u periodu između 1500 i 1501 godine. Podigli su ga vojvoda Jovan Radule, gospodar ugrovlaških zemalja i župan Gergina. Manastirska crkva je posvećena svetom Nikoli. Crkva je ikonopisana 1510. godine zahvaljujući sredstvima kneza Bogoja i njegove žene Mare.

Za vreme turskog popisa u Vidinskom sandžaku 1455. godine pominje se ova svetinja. Veruje se da je opustela i razrušena u 17. i 18. veku u vreme austrijsko-turskih ratova.

Od freskopisa crkve je ostalo jako malo pošto je crkva u dugotrajnom periodu bila razrušena. Na ktitorskoj kompoziciji, smeštenoj na spoju severnog i zapadnog zida naosa, prikazani su Radul i Gergina, kao i knez Bogoje sa suprugom Marom i decom. Raspoznaju se još freske svetih ratnika, arhijereja, zatim kompozicije Velikih praznika i liturgijske tematike. Na kupoli su i danas uočljivi prikazi biblijskih proroka i jevanđelista.

lapusnja
Manastir Lapušnja

Danas se manastir Lapušnja nalazi u ruševinama koje su konzervirane 1973. godine. Zaštićen je od strane Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.

Lokacija manastira Lapušnja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here