Manastir Koroglaš

0
4621
Pregleda
Manastir_Koroglas
Manastir Koroglaš - Foto: Čarolija Istoka

Manastir Koroglaš se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak sela Miloševa, 6 km severozapadno od Negotina. Manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem.

Istorija manastira Koroglaš

Ne postoji tačan podataka o tome kada je i ko podigao ovaj manastir. Pretpostavke su da je manastir podigao Kralj Milutin, ali to odudara od vremenskog konteksta Moravskog stila. Zadužbine kralja Milutina pripadaju ranijem srpsko-vizantijskom stilu (poznatog i kao Vardarski stil).

U porti manastirske crkve prilikom arheoloških istraživanja 1975. i 1976. godine otkriveni su ostaci srednjovekovne nekropole, koja je datovana na dugi srednjovekovni period od XI- XV veka. Ovom prilikom otkriven je veliki broj grobova. Otkriveno je dosta srebrnog i pozlaćenog nakita: minđuše, narukvice, pozlaćene dijademe, otkriveni su ostaci oružja i srednjovekovni novac. Ovi nalazi sa nekropole ukazuju da je reč o bogatijim žiteljima, možda krajiškoj vlasteli iz perioda Nemanjića.

Foto: tkmagazin.rs

Na grobnim pločama primetne su gravure krsta,ali je na mnogim izražena predstava oružja pretežno mačeva i sekira, dok se na nekim vide gravure konjanika.

Narodno predanje vezano za ovaj manastir govori da je na ovom mestu izdahnuo Marko Kraljević, vraćajući se teško ranjen iz boja na Rovinama 1395.godine. Iz tog razloga se smatra da je crkva podignuta kao njegovo grobno mesto.

Za manastir je vezan kult Svetog Đorđa, koji je zaštitnik ratnika. Takođe Sv. Đorđe je zaštitnik Viteškog reda zmaja, a uz grobne ploče sa viteškim obeležjima , može povesti razmišljanje u tom smeru. Svakog Đurđevdana se sakuplja narod i slavi ovaj hrišćanski praznik u porti manastira.

Manastir se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir Koroglaš pripada Eparhiji timočkoj.

Lokacija manastira Koroglaš

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here