Manastir Svetog Kozme i Damjana (Pleš)

0
7061
Pregleda
manstir-u-plesu.jpg
Foto: jobsstatus.com

Manastir Svetog Kozma i Damjana nalazi se u gornjem toku Rasine  pored sela Pleš. Od opštine Aleksandrovac udaljen je 15 kilometara. Pripada  Eparhiji kruševačkoj.  Manastirski kompleks se sastoji od  sadašnje crkve i konaka.

manastir-svetih-vraceva-kozma- i- damajana.jpg
Manastir Svetih Vraceva Kozma i Damjan Foto: jobsstatus.com

Manastir je  relativno mlad, izgradnja je  počela od 1996 do 2003 godine, kada je ova svetinja osveštana. Prema predanju, današnja crkva je sagrađena na temeljima iz perioda Nemanjića, smatra se, da je čak iz 15. veka.

Istorija stare bogomolje

Predanje kaže da je manastir  Svetih Kozma i Damjana sagrađena 1420. godine. Za njegovu izgradnju vezuje se za Radiča Postupoviča, vladara koji je sagradio srednjovekovni grad – tvrđava Koznik. Manastir je opusteo nakon 1901. godine kada je zahvatila velika poplava koja oštetila ceo manastirski kompleks (crkvu, pomoćne objekte i konake). Monasi su bili prinuđeni da napuste manastir i presele u neki drugi, jer tadašnje vreme  bila je velika nemaština, i nemogućnost da se sve obnovi.

U selu Pleš ponovo je zasijala crkva

Dugo godina nije bilo svetilišta u selu Pleš, sve do 1939. godine, kada su seljani podigli manju crkvu.

Na temeljima prvobitne crkve počela je izgradnja nove, zahvaljujući meštanima sela Pleš i sa glavnim organizatorom deda  Rajkom Kovačević. Crkva je bila malih i skromnih dimenzija , od kamena i pokrivena crepom. Kako bi se ljudi molili i okupljali ponovo i služili liturgije i na saborima  za Mladence i na slavu crkve Svetih Kozma i Damjana. Manastir je 102 godine bio bez monaštva, ali su tu svakako bili parosi, gde se stalno služila liturgija i pričešćivali narod za vreme komunizma.

unutrasnjost-manastira-u-plesu.jpg
Unutrasnjost manastira u Plesu -Krusevacka eparhija
Foto: senkalucic.blogspot.com

Želja meštana za obnovu crkve

Među meštanima se ponovo javila želja da se obnovi crkveni hram, jer je krov propao.  Ponovo je osnovan odbor po blagoslovu episkopa Žičkog Stefana, urađeni su nacrti kako bi izgledala novo-obnoljena crkva. Skinut je celokupni krov i podignut je novi zvonik. Kasnije je urađen i konak , i  ubrzo su došli monasi, gde je ponovo zasijalo monaštvo kao pre sto godina.

U Srbiji postoji pet manastira posvećenim Svetih vračeva Kozma i Damjana.

Manastir je veoma lepo uređen, što veoma privlači turiste da je posećuju, i  srednjovekovnu tvrđavu koja se nalazi u blizini. Bratstvo manastira proizvode lekovite tinkture i meleme .

Lokacija manastira svetog Kozme i Damjana

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here