Danas je praznik svetih vrača Kozme i Damjana

0
4192
Pregleda
kozma i damjan sveti vraci
Foto : vikipedija

Danas se obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, svetiteljima koji su u narodu poznati i kao Sveti Vrači.

Ko su bili sveti Kozma i Damjan?

Sveti Kozma i Damjan bili su braća, rodom iz Rima. Čitav svoj život su posvetili pomaganju i lečenju drugih. Još za života su važili za velike čudotvorce, a bili su lekari koji za svoj rad nisu tražili nikakvu nagradu jer su živeli u skladu sa rečima Isusa Hrista „badava primiste, badava dajite“.

Svojim čudima učinili su da mnogi poveruju u Boga i Isusa Hrista i na taj način su širili hrišćanstvo. U narodu su zbog toga poznati kao „besrebrenici“, a takođe i kao Sveti Vrači.

Posle smrti sahranjeni su onako kako su i živeli – zajedno, u mestu Feremanu. Legenda kaže da su svoja čuda nastavili da čine i posle smrti i da su se mnogi vernici izlečili nakon poklonjenja njihovim moštima. Zato je i do danas ostalo verovanje da se ovi sveci prizivaju u pomoć kod svake bolesti i nevolje.

Ovo je krsna slava mnogih domova u Srbiji. Sveti Vrači su zaštitnici mnogih bolnica i lekarskih udruženja u Srbiji, kao i esnafa.

Praznik, kažu stari, treba provesti kraj voljenih i u krugu najbližih, pa dan nije pogodan za putovanja. Narod kaže da je ovo dan koji se posvećuje molitvama za zdravlje i ozdravljanje bolesnih.

„Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, besplatno ste dobili dar isceljenja, besplatno nam ga i darujte.“

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.

Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko verujete da vam to može pomoći.

Praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi, Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

Pročitajte i ovo: Molitva za zdravlje svetim vračevima Kozmi i Damjanu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here