Danas se proslavlja Nikoljdan – najveća slava kod Srba

0
4381
Pregleda
sveti-nikola-nikoljdan

Danas se praznuje dan Svetog Nikole Čudotvorca (Nikoljdan). Jedan od najvećih hrišćanskih svetaca i najčešća je slava kod Srba.

Predanje o svetom Nikoli

Prema crkvenom predanju sveti Nikola je rođen u Patari (današnja Turska) u porodici bogatih roditelja. Nakon smrti svojih roditelja sav svoj imetak je razdelio siromašnima. Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop u rodnom gradu. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vere.

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru. Kada su Turci u 11. veku osvojili taj grad, hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Italiju u grad Bari. Danas se njegove mošti nalaze u bazilici Svetog Nikole.

Nikoljdan je uz Aranđelovdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba. Sveti Nikola slavi se u vreme Velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju ribu i drugu posnu hranu.

Pročitajte i ovo: Molitve svetom Nikoli

Narodna verovanja na Nikoljdan

Prema tradiciji na današnji dan ne valja da perete veš, čistite kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati decu i pripremiti Božićno žito kako bi vam cela godina bila plodna i bogata.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece i studenata. Veruje se da na ovaj dan moreplovci, gde god da se nađu, spuštaju sidra i pomole se svetitelju, pa tek onda nastave put.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here