Danas je Aranđelovdan – slavimo „onog koji je kao Bog“

1
6459
Pregleda
arandjelovdan

Danas je jedna od najvećih srpskih slava, Aranđelovdan. Ova slava se po broju vernika nalazi na drugom mestu odmah iza Nikoljdana. Slava je posvećena Arhangelu Mihailu, u religiji poznat i kao vrhovni vođa nebeske vojske. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica. U crkvenom tumačenju Arhangel Mihailo se označava kao „onaj koji je kao Bog“.

Prema Bibliji, kada se Lucifer pobunio protiv Boga, i počeo da okuplja svoju vojsku, Mihail je bio prvi koji je stao protiv Lucifera. U ovom ratu su pobedu odneli Anđeli predvođeni Mihailom, a đavoli zajedno sa Luciferom proterani su u večni pakao.

Arhangel Mihailo najstariji prikaz na freskama
Jedan od najstarijih prikaza Arhangela Mihaila – freska iz 13 veka (manastir Svete Katarine – Egipat ) foto: Vikipedija

Na ikonama se Arhangel Mihailo se uvek predstavljao kao ratnik – borac sa mačem ili kopljem u ruci te otuda predstavlja simbol za borbu protiv zla. Arhangel Mihailo se smatra zaštitnikom pravoslavne vere. Pored toga u srpskoj istoriji je ostalo zapisano da je Arhangel Mihailo bio zaštitnik loze Nemanjića.

Arhangel Mihail - prikaz u Islamu
Prikaz Arhangela Mihaila u Islamu

Zanimljivo da se osim u hrišćanskoj religiji, ovaj svetitelj poštuje podjednako kod jevreja i muslimana.

Sve tri religije ga posmatraju kao zapovednika nebeske vojske.

Arhangel Mihailo je veoma često prikazivan u velelepnim delima čuvenih umetnika iz srednjeg veka.

Arhangel Mihailo - Andrej Rubljov
Prikaz Arhangela Mihaila – ruski slikar Andrej Rubljov 15. vek

Predanja o Arhangelu Mihailu

O njemu danas postoje mnoga predanja. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti. Prema narodnom verovanju smatra se da on dolazi i uzima ljudske duše na samrti. U mnogim mestima se kaže da kakvo vreme bude na Aranđelovdan da će tako biti tokom cele zime i proleća.

Kod mnogih Srba koji slave Aranđelovdan se ne sprema žito iz razloga što se ovaj svetitelj smatra živim. Arhanđeli ili anđeli smatraju nebeskim bićima koja su večno živa pa je iz toga verovatno i opstao taj običaj u narodu. Prema crkvenom kanonu to se smatra pogrešnim običajem.

Takođe veruje se da ovaj svetitelj luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here