„Sveti Mrata, sneg za vrata“ – Danas slavimo svetog Stefana Dečanskog!

0
3559
Pregleda
Lomljenje-kolaca krsne slave- mratindan.jpg

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas (24. novembar) proslavljaju Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Stefan Uroš III Nemanjić (1276-1331) je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Otac je naredio da ga oslepe, a sin da ga u starosti udave.

_Sveti_kralj_Stefan_Decanski.jpg

Pri oslepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećano mu je da će mu vratiti vid. Pet godina je sveti Stefan proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja. Svojom mudrošu, trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada.

Kada je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepljenom kralju Stefanu koji je potom sagradio hram Visoki Dečani.

Svoj vek je proživeo kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 24. novembra 1336. godine. Zajedno sa svetim Savom i knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

U narodu, posebno u istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom koji potiču iz paganskih vremena.

Pročitajte i ovo: Novo čudo u manastiru Tumane

Po jednom, na Martindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona. Tako je nastalo verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Stara narodna izreka: „Sveti Mrata, sneg za vrata„, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.

Pročitajte i ovo: Nemoj tražiti da razumeš ono što tvoj um i znanje ne mogu obuhvatiti

Veruje se, da će ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima krenuti nabolje. S druge strane, ako se domaćin ponaša razmaženo i zanoveta, godina će biti loša.

Izvor: www.telegraf.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here