Danas je Sveti Jovan Zlatousti – čuvajte se igle, šivenja i pletenja

0
3438
Pregleda
sveti jovan zlatousti

Danas se obeležava praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog. Bio je veliki svetitelj, reformator i jedan od najučenijih svetitelja. Ime Zlatousti zaslužio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Sveti Jovan Zlatousti je bio najčuveniji propovednik u istoriji crkve. Bio je veoma omiljen među narodom kome se obraćao čitajući i tumačeći Sveto pismo.

Jovan Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koja se praznuju 30. januara prema julijanskom kalendaru.

Pročitajte i ovo: Najmanja crkva u Srbiji, može da prihvati svega tri vernika

Ko je bio Sveti Jovan Zlatousti?

Rođen je u Antiohiji 354. godine kao sin vojvode. Učio je grčku filozofiju i, prozrevši grčko neznaboštvo, usvojio je hrišćansku veru. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletija, a malo iza toga i njegovi roditelji primiše krštenje.

Po smrti roditelja, Jovan se zamonašio, napisao knjigu „O sveštenstvu“, a ubrzo potom patrijarh ga je rukopoložio za sveštenika. Proslavio se svojim podvigom, blistavim umom i snažnom reči.

Po želji cara Arkadija, Jovan je izabran za patrijarha Carigradskog. Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vreme mnogo učinio.

Bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Pročitajte ovo: Niški hram čuva delić moštiju svetog Jovana Zlatoustog

Običaji na današnji dan

Ovaj svetitelj se slavi kao krsna slava u Srbiji.

Kako se on smatra jednim od najučenijih svetitelja, danas bi valjalo da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica. Ovo se posebno odnosi na decu i ljude koji se još uvek školuju.

U nekim krajevima Srbije se veruje, da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer se smatra da ko prekine nit time ugrožava svoj život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here