Danas se kuva Varica i proslavlja dan Svete Varvare

0
4855
Pregleda
sveta_varvara

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetu Varvaru (Barbaru). Sveta Varvara je hrišćanska mučenica i svetiteljka. Smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara.

Ko je bila Sveta Varvara?

Živela je u 3. veku, u vreme rimskog cara Maksimilijana. Otac joj se zvao Dioskor. Bio je mnogobožac i vrlo strogo je vaspitavao svoju kćer.

Po predanju kada je hteo da zida kupatilo, on zapovedi da se naprave dva prozora, a Varvara je zatražila tri, za Oca, Sina i Svetoga Duha. Kada je ovo čuo, njen otac je bio zgrožen što mu je kćerka hrišćanka.

Odvukao ju je kod starešine oblasti, gde devojka hrabro priznala da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.

Zbog takvih njenih reči, staviše je na muke, najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli golu i tako gradom proveli. Sam otac Dioskor je svojoj kćeri odsekao glavu. Tako se ova mlada devojka žrtvovala za Hrista. Njenog oca je kasnije stigla zaslužena kazna – pogodio ga je grom i skončao je u mukama.

Psenica
Božićna pšenica se danas seje

Narodni običaji i verovanja

Postoji narodni običaj da se uoči Svete Varvare kuva žito – varica i uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo.

Predanje kaže da sa te strane sa koje je žito navrilo u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here