Gde leže mošti naših zadužbinara Nemanjića?

0
11150
Pregleda
nemanjici

VELIKI ŽUPAN STEFAN NEMANJA (Simeon) – Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara i rodonačelnikom dinastije Nemanjića. Umro je 1200. godine kao monah u Hilandaru, a njegove mošti danas leže u manastiru Studenica.

SVETI SAVA (Rastko) – je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Preminuo je u Bugarskoj u Trnovu 1236. godine. Za vreme Osmanskog carstva njegove mošti su spaljene na Vračaru u Beogradu, na mestu gde se danas nalazi Hram Svetog Save.

VUKAN NEMANJIĆ – Najstariji sin Stefana Nemanje. Poput oca nosio je titulu Velikog župana. Nakon smrti svoga oca ulazi u sukob sa bratom Stefanom (Prvovenčanim) ali zahvaljujući Rastku dolazi do izmirenja između zavađene braće. Umro je 1208. godine a njegove mošti danas počivaju u manastiru Morača.

DMITAR NEMANJIĆ – Bio je srpski župan i sin Vukanov.  Kao monah David postao je svetitelj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Umro je krajem 1286. godine i sahranjen u svojoj zadužbini, manastiru Davidovici.

KRALJ STEFAN PRVOVENČANI – Bio je srpski srednjovekovni vladar (1196–1227) i prvi krunisani kralj među Nemanjićima, zbog čega je nazvan Prvovenčani. Njegove mošti se nalaze u manastiru Studenica.

STEFAN RADOSLAV NEMANJIĆ – On je najstariji sin Stefana Prvovenčanog. Nasledio je oca na prestolu 1227. godine a njegova vladavina se okončala početkom 1234. Nije poznata tačna godina njegove smrti. Sahranjen je u manastiru Studenica.

STEFAN VLADISLAV NEMANJIĆ – Bio je srpski kralj i sin Stefana Prvovenčanog. Ktitor je manastira Mileševa gde je i sahranjen. Tokom njegove kratke vladavine prenete su mošti svetog Save u manastir Mileševa.

PREDISLAV (SVETI SAVA II) NEMANJIĆ – Sin kralja Stefana Prvovenčanog i treći srpski arhiepiskop. Umro je 8. februara 1271. godine. Njegove mošti nalaze se u hramu Svetih Apostola u Peći.

SVETI KRALJ UROŠ I ( VELIKI) NEMANJIĆ – Takođe sin kralja Stefana Prvovenčanog. Za vreme svoje vladavine učvrstio je srpske granice i presudno uticao na razvoj rudarstva u našoj zemlji (doveo je nemačke rudare Sase u Srbiju). Smatra se za jednog od najvažnijih srpskih vladara 13. veka. Njegovi posmrtni ostaci su ležali u Sopoćanima, sedamdesetih godina prošlog veka, kada ih je arheološkinja S. Jurišić razbacala i to bez dozvole antropološkog pregleda,tako da danas on nema svoj grob. Zna se samo da njegova leva ruka leži danas u manastiru Piva.

SVETI KRALJ STEFAN DRAGUTIN – bio je kralj Srbije od 1276. do 1282. godine i kralj Srema. Sin je Stefana Uroša I i Jelene Anžujske od roda fruškog. Pri kraju života se zakaluđerio i ostao je poznat kao Prepodobni Teoktist. Umro je 1316. godine u Debrcu i prenet je u manastir Đurđevi Stupovi, gde se njegove mošti  i dan danas nalaze.

SVETI KRALJ UROŠ II MILUTIN – najveći zadžbinar od svih Nemanjića , podigao je 42 crkve u Srbiji i gradio svetinje na Svetoj Gori, Solunu, Carigradu, Sofiji i Jerusalimu. Njegove mošti sada leže u Bugarskoj prestonici u crkvi Svete nedelje.

STEFAN UROŠ III DEČANSKI – Milutinov sin je dobio nadimak po njegovoj zadužbini Visokim Dečanima. Umro je 1331. godine i sahranjen je u grobnici koju je sam podigao u Visokim Dečanima.  Za vreme njegove vladavine počelo je širenje srpske srednjevekovne države. Vodio je srpsku vojsku u čuvenoj bitci kod Velbužda u kojoj je potukao daleko moćniju Bugarsku vojsku.

CAR STEFAN UROŠ IV DUŠAN SILNI – Prvo je bio kralj do 1331- 1346. godine, kada se krunisao za cara i pod titulom vladao sve do svoje smrti 1355.godine. Nikad nije proglašen za svetitelja zbog sumnje da je ubio oca. Njegove mošti počivaju u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu. Za vreme njegove vladavine Srbija je bila jedna od najmoćnijih zemalja u Evropi.

Pročitajte: Četiri razloga zašto Car Dušan nije proglašen za svetitelja

CAR SIMEON SINIŠA (PALEOLOG) NEMANJIĆ – Bio je sin kralja Stefana Dečanskog i polubrat cara Dušana. Nakon smrti Dušana Silnog odmetnuo se od cara Uroša i sebe proglasio za cara Srba, Romeja i Albanaca (vladao je južnim delovima carstva, Epirom, Tesalijom i Albanijom). Umro je 1371. godine.

SVETI CAR UROŠ V – Nasledio oca Dušana naprestolu, i vladao do svoje smrti. Njegova vladavina je upamćena kao period pada i raspadanja carstva. Umro je 1371. godine, a njegove mošti počivaju u fruškogorskom manastiru Jazak.

JOVAN UROŠ (DUKA PALEOLOG) NEMANJIĆ – Sin cara Romeja i Srba i cele Albanije Simeona Siniše Nemanjića. Poslednji je muški izdanak dinastije Nemanjića. Njegovo carstvo je nadvladalo Uroševo za nekoliko godina. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi proslavlja se kao svetitelj Joasaf. Ktitor je manastira Meteori gde je i sahranjen.

VRATKO NEMANJIĆ – Srpski vojvoda, knez i župan iz sredine 14. veka. U narodnoj poeziji je poznat kao Jug Bogdan. Sahranjen je u zadužbini svoga dede Dmitra Nemanjića, manastiru Davidovici kod Brodareva.

KNEGINJA MILICA HREBELJANOVIĆ (NEMANJIĆ) – Srenjevekovna vladarka Srbije, žena srpskog kneza Lazara,  spisateljica i pravoslavna svetiteljka. Njen otac bio je knez Vratko, u narodnoj tradiciji poznatiji kao Jug Bogdan. Osnovala je manastir Ljubostinja u kojem se zamonašila i dobila ime Evgenija. U manastiru Ljubostinja je umrla 1405. godine gde je i sahranjena.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here