Deset (ne)poznatih manastira koje vredi posetiti

4
25464
Pregleda
pogled na manastir Kaona
Pogled na manastir Kaona

Srbija je zemlja bogata tradicijom, istorijom i kulturno istorijskim spomenicima. Jedni od najvažnijih srpskih zaostavština jesu njeni manastiri. Pored poznatih manastira poput Žiče, Studenice, Gračanice i drugih, u Srbiji postoje i mnogi drugi manastiri vredni pažnje i divljenja. Ovo je naš izbor 10 najlepših manastira koji nemaju toliki publicitet poput ostalih.

Preporučujemo da posetite neke od ovih svetinja:

Manastir Kaona kod Šapca

Manastir Kaona se nalazi u istoimenom selu u opštini Vladimirci. Pripada Eparhiji šabačkoj i nalazi se pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Prema narodnom verovanju manastir je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića. U manastiru Kaona se čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve u narodu poznate kao Sveta Petka.

manastir Kaona
Manastir Kaona

Manastir je specifičan po obredu koji se obavlja za vreme krštenja. U manastiru Kaona se krštenje obavlja po ranohrišćanskom običaju takozvanim pogruživanjem, odnosno potpunim potapanjem onoga ko se krsti u vodu. Ovaj čin se obavlja u specijalno kreiranom bazenu u obliku krsta. Sveta voda kaonska je konstantne temperature od 11 stepeni Celzijusove skale i smatra se vrlo lekovitom, a posebno pomaže u lečenju očnih oboljenja. Krstionica u ovom manastiru je rađena po uzoru na krstionice iz grada Tebe u Tesaliji (Grčka). Sama lokacija manastira se često smatra „Rajem na zemlji“, zahvaljujući živopisnoj okolini manastira. Manastir Kaona je udaljen od Beograda oko 100 kilometara a gradovi Šabac i Valjevo takođe nisu daleko od ove svetinje. Opširnije o manastiru Kaona.

Manastir Vratna kod Negotina

Manastir Vratna je manastir koji pripada Timočkoj eparhiji. Nalazi se u istoimenom selu, udaljenog 40km od Negotina i oko 20km od Brze Palanke. Manastir je zahvaljujući ogromnim, do 30 metara visokim, stenama koja podsećaju na vrata ili kapiju, dobio ime Vratna.

Manastir Vratna
Manastir Vratna

Priroda je ovaj kraj hiljadama godina oblikovala i načinila ga jednim od najlepših predela u Evropi. Ovde se čak nalaze i najviši prirodni most u Evropi, od kojih se dva od tri nalaze u neposrednih blizini manastira. Opširnije o manastiru Vratna.

Manastir Tresije

Zasigurno jedan od najlepših kosmajskih manastira. Manastir je smešten iznad strmo usečenog korita potoka Male Tresije po kome je i dobio ime. Kameni nadgrobnik iz trećeg veka i olovne cevi vodovoda pričaju da je još u rimskom vremenu ovaj prostor čovek nastanjivao.

tresije

Manastir se nalazi blizu današnjeg puta Sopot — Mladenovac, od Sopota je udaljen 6–7 km, a od Mladenovca oko 15 km. Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije (7 jula) i takmičenje frulaša Srbije (prva nedelja u septembru). Opširnije o manastiru Tresije.

Manastir Nikolje kod Ovčar Banje

Manastir Nikolje se nalazi u selu Rošci nedaleko od Ovčar Banje. Smešten je u prelepom kraju Ovčarsko-kablarske klisure u podnožju planine Kablar. Vuk Stefanović Karadžić je zabeležio jednom prilikom da je u ovom manastiru živelo čak 300 kaluđera.

Manastir_Nikolje_na_Kablaru
Manastir Nikolje u podnožju Kablara – foto: Vikipedija

Iz ove crkve potiče čuveno Nikoljsko jevanđelje pisano na ćirilici u kožnom povezu sa „zlatnim“ minijaturnim ilustracijama. Danas se Nikoljsko jevanđelje nalazi u Irskoj. Nikoljska crkva je mala i neobično je to što se u nju ulazi sa južne strane crkve. Opširnije o manastiru Nikolje.

Manastir Rakovica kod Beograda

Manastir Rakovica se nalazi u naselju Rakovica, nekih 10km od centra Beograda. Veruje se da je ovaj manastir nastao tokom 14. veka. Prva monaška škola u Srbiji je otvorena upravo u manastiru Rakovica. Veliki broj vernika posećuje ovaj manastir jer se tu nalazi grob patrijarha Pavla.

kompleks manastira rakovica

Osim njega u manastiru Rakovica su sahranjene i druge znamenite ličnosti poput patrijarha Dimitrija,Todora Obrenovića (sin Miloša Obrenovića), Vase Čarapića, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka. U sklopu manastira se nalazi čudotvoran izvor Svete Petke za koji se veruje da pomaže u lečenju raznih bolesti. Opširnije o manastiru Rakovica.

Manastir Stubal kod Kraljeva

Manastir Stubal se nalazi u istoimenom selu nedaleko od Kraljeva i Vrnjačke Banje. U manastiru se nalazi kamen koji podseća na stub po čemu je i ovaj manastir i dobio ime. Veruje se da ovaj kameni stub koji je ostatak od starog manastira ima čudotvorna dejstva.

manastir svete petke Stubal
Manastir Svete Petke u Stublu – Foto: Miroljub Kostić

Ono što ovaj manastir odvaja od ostalih jeste i Biblijski park. Oko manastira se nalaze replike Jerusalimskih svetinja, Golgote, Hristove grobnice, makete planine Sinaj. Od 2000. godine manastir je dobio na dar iz grada Jašija, pokrov svete Petke i od tada se svakog petka služi moleban i iznosi pokrov Sv. Petke radi celivanja. Opširnije o manastiru Stubal.

Manastir Rača na Tari

Manastir Rača je udaljen 6km od Bajine Bašte. Smešten je u podnožju planine Tare. Okružen je izuzetnim turističkim mestima poput nacionalnog parka Tara, kanjona reke Drine. Nedaleko od manastira se nalazi i Mećavnik (Drvengrad).

manastir raca kod bajine baste
Manastir Rača kod Bajine Bašte – foto: panacomp.net

U manastiru se jedno vreme čuvalo Miroslavljevo jevanđelje a Patrijah Pavle je u dva navrata bio monah u ovom manastiru. Prema predanju, osnivač manastira je bio kralj Dragutin, čiji deo moštiju se danas čuva u ovom manastiru. Danas se nalazi pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Pripada eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Opširnije o manastiru Rača.

Manastir Središte kod Vršca

Nedaleko od Vršca, u selu Malo Središte smešten je manastir Središte posvećen Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Manastir je sagrađen na padini sa koje se pruža sjajan pogled na srpski i rumunski deo Banata.

manastir srediste kod Vrsca

Smatra se da je manastir izgradio despod Jovan Branković krajem 15. veka. U manastiru se čuva čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice. Opširnije o manastiru Središte.

Manastir Sveti Sisoje (Sisojevac)

Na 15-tak kilometara od manastira Ravanica, kraj reke Crnice, smešten je velelepni manastir Svetog Sisoja Sinaita (Sisojevac). Manastir pripada Eparhiji braničevskoj. Kao ktitor ovog manastira pominje se monah Sisoje Sinait koji je i sahranjen u manastiru.

manastir sisojevac

Veruje se da je izgrađen krajem 14. veka. Manastir se nalazi u selu Sisevac a u okolini manastira se nalazi nekoliko većih gradova: Despotovac, Ćuprija, Paraćin i Jagodina. Opširnije o manastiru Sveti Sisoje.

Manastir Ajdanovac kod Prokuplja

Ajdanovac se nalazi u blizini Prokuplja na obroncima planine Veliki Jastrebac. Smešten na veoma živopisnom mestu sa nadmorskom visinom od oko 750 metara on je danas jedini sačuvani srednjevekovni manastir u Toplici.

Ajdanovac

Zanimljivo je da postoji predanje da je manastir dobio ime po turskom begu po imenu Ajdan koji je sačuvao ovaj manastir od pustošenja. Udaljen je od Prokuplja 27km, a od Blaca oko 15km. Pripada Eparhiji niškoj i zaštićen je kao kulturno dobro. Opširnije o manastiru Ajdanovac.

Pročitajte: Čudotvorni izvor manastira Đunis

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here