Manastir Ajdanovac

0
6922
Pregleda
Ajdanovac

Manastir Ajdanovac se nalazi na južnim obroncima Velikog Jastrepca u blizini Prokuplja. Na veoma živopisnom mestu i na nadmorskoj visini od oko 750 m, nalazi se jedini sačuvan srednjovekovni manastir u Toplici. Udaljen je od Prokuplja 27 km, a od Blaca je udaljen oko 15 km.

Manastirska crkva posvećena Svetom Đorđu i pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve. Zaštićen je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Istorija manastira Ajdanovac

Ne zna se pouzdano čija je ovo zadužbina, ali sudeći po ploči na zapadnom zidu koja govori o istorijatu manastira, ktitor bi mogao biti neko od Nemanjića. Nastanak manastira je vremenski najbliži vladavini kralja Milutina. Manastirska crkva je podignuta negde oko 1321. godine. Negde se pominje da je sagrađena i neposredno po turskom osvajanju Balkana. Postoji predanje da je manastir upravo dobio ime po turkom begu Ajdanu koji je sačuvao manastir od kasnijih pustošenja.

U turskim tefterima iz XV i XVI veka se pominje manastir Ajdanovac sa veoma velikim imanjem. U manastiru je postojala škola, a bila je razvijena i prepisivačka delatnost. Smatra se da je manastir prvi put posradao tokom prve seobe Srba 1690. godine.

Manastir je dugo bio pust, a obnovljen je 1887. godine. Bugari su ga poharali i zapalili 1916. godine, a već 1919. godine obnovljen je i podignuti su novi konaci. Do 1936. godine bio je parohijska crkva. Od živopisa je veoma malo sačuvano.

manastir sveti djordje ajdanovac
Manastir Ajdanovac – fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice manastira

Ispod manastira izvire veoma hladna voda. Sa tog izvora nastala je takozvana Zdravinjska rečica.

Nekada je ovde bujao život: u odmaralištu je preko leta boravilo na stotine dece, a o praznicima se narod okupljao, družio i veselio.

Danas ovde ne postoji odmaralište, ali nema razloga da ga ponovo ne bude. Već nekoliko godina zaredom Kolo srpskih sestara iz Prokuplja organizuje slikarsku koloniju amatera iz Prokuplja i okoline, i to u vremenu od 3. do 7. jula, jer je Ivanjdan praznik koji manastir slavi.

Veb adresa: fejsbuk stranica

Lokacija manastira Ajdanovac

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here