Manastir Lepavina

0
5395
Pregleda
Manastir Lepavina

Lepavina je manastir Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u istoimenom selu u nedaleko od grada Koprivnice u Republici Hrvatskoj. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice.

Istorija manastira Lepavina

Prema starom lokalnom letopisu, manastir Lepavina je podignut po osnivanju prvih srpskih naselja u ovom kraju negde oko 1550. godine. Kao njegov osnivač pominje se monah iz manastira Hilandara Jefrem Vukodabović. Monah Jefrem je bio poreklom Hercegovac, koji je sa dva monaha iz Bosne sagradio drvenu crkvicu. Ubrzo im se pridružilo još nekoliko monaha, a ustanova je, prema letopisu, proglašena manastirom. Manastir je više puta spaljivan i obnovaljan.

Istorija ovog manastira je neodvojivo povezana sa istorijom Srba u Varaždinskoj oblasti. Od kada postoji vodio je tešku borbu protiv pokatoličavanja lokalnog srpskog stanovništva. U ovom manastiru je krajem 1692. godine boravio i partrijarh Arsenije III Čarnojević.

Manastir je tokom Drugog svetskog rata doživeo teške trenutke. Odmah posle okupacije bratstvo je uhapšeno i odvedeno u logor. Jeromonah Joakim (Babić) je ubijen, a ostali su monasi prognani u Srbiju. 27. oktobra 1943. manastir je bombardovan, manastirske zgrade su gotovo sasvim razrušene, a crkva i konak teško su oštećeni. Posle rata u manastir dolazi otac Simeon koji ga delimično obnavlja. Zalaganjem zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Jovana (Pavlovića), koji je 1977. postao poglavar eparhije, manastir polako vraća nekadašnji sjaj i važnost.

Čudotvorna ikona Bogorodice Lepavinske

Bogorodica Lepavinska
Ikona Bogorodice Lepavinske

Za istoriju manastira Lepavine neraskidivo je vezana čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske. Nastanak ove ikone datira s početka 16. veka i delo je nepoznatog autora. Ikoni se s razlogom pripisuju čudotvorne isceliteljske moći.

Jedna od čuda koja su desila pod prelepim manastirom Lapavina:
„Isceljenje od raka u poslednjem stadijumu“
Neka žena sa Krita koja je bila operisana od raka na onkološkoj klinici u Atini i lekar joj je tada rekao, ako prokrvari znaj da je to kraj. I žena je zaista posle osam godina prokrvarila. Ležala je i plakala u postelji, jer je mislila da će umreti. Njen muž, tužan i žalostan, saopšti njenoj sestri, koja je tek stigla sa Egine. Sestra joj je donela ulje iz kandila da maže stomak. Rekla je da se moli, da ne plaši ničega i ozdraviće. Žena učini kako joj rečeno,prestadoše bolovi, istog časa ozdravi od raka u poslednjem stadijumu.

Veb sajt: manastir-lepavina.org

Lokacija manastira Lepavina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here