Manastir Krka

0
7010
Pregleda
Manastir-Krka
Manastir Krka - Foto vikipedija.org

Manastir Krka poznat kao dragulj Dalmacije je manastir eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve. Smešten je u kanjonu reke Krke, između Šibenika i Knina. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu.

Istorija manastira Krka

Smatra se da je manastir sagrađen na mestu katakombi u kojima je apostol Pavle propovedao hrišćanstvo u dolini reke Titius (stari latinski naziv za reku Krku) početkom trećeg veka nove ere.

Ne postoji tačnih podataka o datumu osnivanja manastira ali se osnivanje manastira vezuje za 14 vek. Postoji predanja koja izgradnju manastira vezuju za period kralja Milutina. U novije vreme se pretpostavlja da je manastir sagradila Jelena Šubić 1350 godine. Jelena je bila sestra cara Dušana koja je bila udata za hrvatskog velikaša Mladena Šubića.

Manastir je tokom svog postojanja više puta paljen i uništavan za vreme Turaka. 1615 godine ovde se osniva bogoslovija i dugo godina nakon toga manastir Krka je bio sedište pravoslavlja u Dalmaciji.

Manastri Krka u Dalmaciji

Bogatstvo manastira Krka

Pored nesumnjive duhovne vrednosti koju ima, manastir raspolaže izuzetno bogatom riznicom i bibliotekom. U njemu se nalaze izuzetno vredne ikone i crkveni predmeti. Od knjiga iz biblioteke najvredniji su Mokropoljsko četvorojevanđelje napisano krajem 13 i početkom 14 veka. Među vrednim knjigama nalaze se i dela Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Nikodima Milaša, mitropolita srpskog Mihajila Jovanovića itd.

Manastir je svoje bogatstvo prikupljao tokom dugih vekova pa se u njemu nalaze mnogobrojne dragocenosti iz raznih delova sveta. Poseduje preko 2000 eksponata i predmeta iz 15 i 16 veka. Dragocenosti koje poseduje manastir Krka su među najvrednijima riznicama Srpske pravoslavne crkve, odmah posle Hilandara, Dečana i Cetinjskog manastira.

Krka

Manastir je tokom istorije posetio veliki broj srpskih velikana među kojima su Dositej Obradović, Simo Matavulj, Nikola Tesla, Miloš Crnjanski, Vladan Desnica i mnogi drugi.

U toku posljednjeg rata 1991. – 1995. to jest odmah iza njega, manastir je poharan, ali ne bitnije, jer su ga hrvatske vlasti zaštitile od vandalizma.

Lokacija manastira Krka

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here