Manastir Kastaljan

0
6313
Pregleda
kastaljan
Ostaci manastira Kastaljan - foto: Vikipedija

Manastir Kastaljan (Kasteljan) se nalazi na severoistočnoj padini Kosmaja u selu Nemenikuće. Posvećen je Svetom Đorđu i pripada Eparhiji šumadijskoj.

Istorija manastira Kastaljan

Veruje se da je podignut u 14. veku za vreme kralja Dragutina na temeljima starog rimskog kastruma iz 2. ili 3. veka. Dokaz ovoj tvrdnji je nadrgorbna ploča pronađena na ostacima manastirskog kompleksa koja datira iz 1332. godine. Na osnovu nekih arheoloških istraživanja veruje se da je u XV veku, u vreme despotovine, ovaj manastir despotu Stefanu Lazareviću služio kao dvor i da je tom prilikom izgrađen konak.

Ceo manastir je porušen krajem 17. veka. Tri veka kasnije, tačnije tokom 60-ih i 70-ih godina 20. veka manastir je otkopan i tom prilikom je pronađena časna trpeza sa urezanim likom jelena i fragmenti fresaka, što govori da je manastir bio živopisan.

Manastir Kasteljan skica
Foto beogradskonasledje.rs

Za vreme Prvog svetskog rata iz okoline ovog manastira krenula je odlučujuća ofanziva Timočke divizije u Kolubarskoj bici.

Danas, manastir u ruševinama svedoči o nekadašnjoj važnoj ulozi koju je oblast Kosmaja imala kao verski centar despotovine. Kastaljan se nalazi pod zaštitom države kao važan spomenik kulture iz vremena srpske despotovine.

Nedaleko od ovog manastira se nalazi manastir Tresije.

manastir kasteljan
Foto beogradskonasledje.rs

Lokacija manastira Kastaljan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here