Manastir Pirkovac i čudotvorna voda

3
6307
Pregleda
manastir Pirkovac
Manastir Pirkovac - foto www.juznevesti.com

Manastir Pirkovac je manastir Eparhije niške, Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u opštini Svrljig u ataru sela Pirkovac. Jedan je od retkih manastira koji je posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu. Danas se manastir nalazi pod zaštitom države kao kulturno dobro od velikog značaja.

Istorija manastira Pirkovac

Manastir Pirkovac je sagrađen u 14. veku. Sagrađen je u ataru sela Rašinac koje odavno ne postoji. Prema jednog legendi manastir Pirkovac je izgradio Sveti Sava, a prema drugoj ktitori ovog manastira su braća Vuja i Gruja iz Rudnika kod Milanovca koji su manastir sagradili na mestu njihovog susreta.

U njemu su leta provodili kraljevi, lek pronalazili bolesni, a do pre samo neku godinu bio je dom vukovima i lisicama.

Manastir je nekoliko puta stradao, a kao godine obnove pominju se 1518, 1857, 1863, 1890. i 1896. godina. U obnovi iz 1863. godine, porušen je zapadni zid hrama radi proširenja, a stari kameni ikonostas je zamenjen drvenim.

Tek 2002. godine ovaj napušteni manastir je oživeo zahvaljujući igumanu Varnavi Nikoliću iz Iriga.

Sve zahvaljujući prilozima manastir je iz godine u godinu razvijao iako sva sela oko ovog manastira polako zamiru.

Izvor-svete-petke-pirkovac
Lekoviti izvor – foto www.juznevesti.com

Izvor lekovite vode kod manastira Pirkovac

Ispod oltara same crkve nalazi se bunar, a ispod manastira izvor Svete Petke za koji kažu da je lekovit i da isceljuje. Prema rečima igumana Varnave voda je ispitivana i dokazano je da ima lekovita svojstva.

Voda sa ovog izvora reguliše krvni pritisak, dobra je za nervni sistem, alergije, a upotrebljavaju je čak i oni neverujući. Interesantno je da se voda sa ovog izvora nikad ne zamuti, a mnogi od vernika je osveštenu čuvaju u kući.

Lokacija manastira Pirkovac

3 KOMENTARA

  1. Otisla sam u nedelju sa porodicom i zatekli smo katanac na manastirskim vratima. Iako smo kucali, tamo gde se odžak dimio, niko se nije pojavio da nas primi. Presli smo dug put i bas sam bila razočarana.

    • Vi ste zakasnili na Liturgiju.Nakon službe smo svi otišli na posluženje u konaku iza crkve.Svakako bi vas primili da ste malo sačekali.Svako dobro od Gospoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here