Danas se obeležava praznik posvećen Arhangelu Gavrilu – Gavrilovdan

0
4527
Pregleda
Arhangel Gavrilo - Beli Andjeo
Arhangel Gavrilo

Danas se obeležava dan posvećen Arhangelu Gavrilu– Gavrilovdan. Arhangel Gavrilo je jedan od velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta i jedan od sedmorice najbližih Božijem prestolu.

Ovaj praznik nije obeležen kao „crveno slovo“ ali mu se daje veliki značaj. Razlog tome je što je Arhangel Gavrilo najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je istoriju o nastanku sveta preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše knjigu Postanja.

Slavi se i kao Blagovesnik zadužen za radosne i blage vesti. Najavio je rođenje Jovana Preteče (Krstitelja).

Javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji preneo vest da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

mileseva beli andjeo

Jedna od najpoznatijih fresaka i jedina očuvana u svetu na kojoj je prikazan Arhangel Gavrilo se nalazi u Mileševi i poznata je kao „Beli Anđeo„. Slika ove freske je proglašena za sliku prošlog milenijuma.

Pročitajte i ovo: Čudo iznad manastira Mileševa – Beli anđeo spasao svetinju od NATO bombardovanja.

Često je u narodu ovaj praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan. Smatra se da je zajedno sa Arhangelom Mihailom predvodio vojsku anđela i sile dobra protiv sotone i njegovih palih anđela.

Običaji za Gavrilovdan

Narod ga smatra za zaštitnika ljudi i stoke, zaštitnika od nepogoda. Mnoge porodice ga slave kao svoju Krsnu slavu, a takođe i mnoga sela kao zavetnu slavu, pogotovu planinska sela, gde ima stočara. U Republici Srpskoj nazivaju ga „volujski svetac“.  Oni koji poštuju veru na današnji dan ne rade ništa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here