Crkva Svete Petke u Beogradu

0
5621
Pregleda
crkva svete petke kalemegdan
Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Crkva Svete Petke u Beogradu se nalazi u donjem delu Beogradske tvrđave (Kalemegdan) u neposrednoj blizini crkve Ružice. Podignuta je na mestu čudotvornog izvora.

Istorija crkve Svete Petke u Beogradu

Smatra se da je ova crkva podignuta u vreme kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu kneginje Milice Sultanu. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Donjeg grada.

Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši gde se i danas nalaze. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke.

crkva svete petke u Beogradu

Nije potpuno utvrđeno da li je sadašnja lokacija kapele na mestu stare crkve. Ta prvobitna kapela je bila u obliku zemunice u koju se ulazilo niz stepenice.

Zbog lošeg stanja, na inicijativu tadašnjeg Patrijarha Varnave,  izgrađena je i osveštana kapela na dan Svete Petke 1937. godine.

crkva svete petke beograd

Prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci nekog starijeg hrama i iskopane su brojne kosti vojnika poginulih tokom odbrane Beograda 1914 i 1915. godine.

U samoj crkvi imate mogućnost da uzmete flašicu sa lekovitom vodom koja  izvire u  blizini kapele.

Lokacija crkve Svete Petke na Kalemegdanu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here